Četvoro djece u prihvatilištu u Bijeloj, roditelji u pritvoru

Četvoro maloljetne djece iz jedne barske porodice smješteno je u prihvatilište Doma Mladost u Bijeloj, a njihovi roditelji se zbog porodičnog nasilja trenutno nalaze u Spužu. Djeca, od kojih najmlađe ima tri, a najstarije 15 godina, duži period žive u disfuncionalnoj porodici, potvrđeno je za Portal Bar.

Nakon nasilja u porodici koje je prijavio suprug, žrtva, u posljednjem slučaju, uhapšeni su oboje supružnika, a nadležne institucije trenutno su djecu smjestili u prihvatilište u Bijeloj.

“Sudija za istagu je odredio pritvor za oboje, u trajanju do 30 dana”, kazala je sudija Osnovnog suda u Baru Tamara Spasojević.

U Centru za socijalni rad Bar saznajemo da su djeca u prihvatilištu te da je to bilo “iznuđeno rješenje”.

“Duže vremena djeca su bila prepuštena sama sebi, zanemarivana od strane roditelja koji su u konfliktnim odnosima koji dugo traju. Iznuđeno je bilo da djecu smjestimo u prihvatilište u Bijeloj. U ovom trenutku to je najbolje rješenje. Dugoročno, smatramo da bi rješenje bilo djecu smjestiti u hraniteljsku porodicu, ali nije poželjno ni razdvajati ih”, kazao je direktor Centra za socijalni rad Slobodan Đonović, dodajući da od izvještaja stručnih timova zavisi da li će djeca biti smještena u Dom za nezbrinutu djecu Mladost u Bijeloj.

Nasilje u ovoj porodici nije se dogodilo prvi put. Naizmjenično su supružnici, on Baranin, ona iz Srbije, bili u ulozi nasilnika i žrtve, a djeca svjedoci nemilih scena brutalnosti. Prije nekoliko dana u Baru, u porodičnoj drami, žena je letvom supruga udarila po glavi. Šta je prethodilo tome pa su oboje uhapšeni utvrdiće se tokom istrage. I jedno, i drugo, zbog nasilja u porodici poznati su policiji, nadležnim tužiocima i sudijama.

Za sve vrijeme njihovog zajedničkog života koji traje posljednjih četiri – pet godina, najstarije dijete najčešće je brinulo o mlađoj braći i sestrama.

Izvor: Portal Bar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply