SZO i UNICEF: Vratiti adolescente u škole

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Crnoj Gori pozdravili su danas odluku da škole ostanu otvorene i nastave s radom ali i ukazali na potrebu da se u školu vratw hiljade adolescenata koji trenutno uče putem interneta.

SZO i UNICEF podsjećaju da je većina adolescenata još van škole i da je neophodno hitno riješiti ovu situaciju.

“Potrebno je uložiti dodatne napore da bi se u školu vratile hiljade adolescenata koji trenutno uče putem interneta i koji u školu odlaze isključivo zbog konsultacija i provjere znanja, čime ostaju uskraćeni za strukturirano učenje i interakciju s vršnjacima”, pozoravaju iz ovih organizacija.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander objašnjava da svakom djetetu, uključujući adolescente, treba omogućiti da pohađa nastavu uživo, kako bi se izbjegli ozbiljni gubici u pogledu učenja, ali i negativan uticaj na njihovo mentalno zdravlje.

Kriza  obrazovanja, kako je dodao, bila je problem i prije pandemije COVID-a-19, a trenutno postoji rizik od njenog produbljivanja, posebno u svjetlu dramatičnog porasta problema u vezi s mentalnim zdravljem među adolescentima.

“pravo iz tog razloga, UNICEF apeluje da škole budu posljednje ustanove koje se zatvaraju  i prve koje se otvaraju za svu djecu i za sve adolescente.

Šefica predstavništva SZO u Crnoj Gori Mina Brajović navodi da nije ključno pitanje u vezi s odlukama koje se tiču otvaranja škola da li bi ih trebalo ponovo otvoriti ili ne, već kako nastaviti proces rada čineći ih još bezjednijima.

Prema njenim riječima, moraju se razumjeti i rizici po javno zdravlje ne samo djece, već i cijele zajednice, ali se od djece ne može tražiti da pauziraju svoje živote dok nastavljamo da pružamo odgovor na COVID-19.

“Naše akcije moraju biti usmjerene na virus, a ne na djecu”, saopštila je Brajović, koju ohrabruje to što djeca, roditelji, nastavnici, škole, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo prosvjete vode računa o poštovanju zaštitnih mjera.

SZO i UNICEF se, još od septembra, zalažu da odluke o ponovnom otvaranju škola i načinima organizovanja obrazovanja u Crnoj Gori tokom pandemije donose škole u saradnji sa zdravstvenim radnicima, nastavnicima, roditeljima i učenicima. Prema njihovom mišljenju, s obzirom na to da se situacija razlikuje u svakoj školi i lokalnoj zajednici u Crnoj Gori, jedinstven pristup nije djelotvoran za svaku školu i svako dijete. Nacionalno reprezentativno istraživanje sa zaposlenima u školama, u kombinaciji s redovnim konsultacijama sa zdravstvenim vlastima, učenicima, roditeljima i nastavnicima, može dovesti do poboljšanja kvaliteta obrazovanja za svako dijete tokom pandemije COVID-a-19.

Većina roditelja u Crnoj Gori podržava apel UNICEF-a i SZO da škole ostanu otvorene. Prema nacionalno reprezentativnom istraživanju, koje je Ipsos sproveo uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade Podgorica u septembru ove godine, više od polovine (54%) roditelja u Crnoj Gori bi željelo da njihova djecu pohađaju nastavu u školama tokom pandemije. Gotovo trećina ispitanika (31%) odlučila bi se za kombinovani model učenja u školi i putem interneta, a 13% bi odabralo isključivo model učenja na daljinu.

UNICEF i SZO podsjećaju na potrebu svake škole da u obzir uzme postojanje digitalnog jaza prilikom pravljenja planova za kvalitetno inkluzivno obrazovanje tokom krize izazvane pandemijom COVID-a-19. Dvije trećine djece školskog uzrasta u svijetu, odnosno 1,3 milijarde djece u dobi od 3 do 17 godina, nemaju pristup internetu u svojim domovima, prema nalazima novog izvještaja „Koliko djece i mladih ima pristup internetu kod kuće?”, koji su, prvog decembra 2020, objavili UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU). Kada je riječ o Crnoj Gori, 16 odsto porodica s djecom uzrasta do 18 godina nema pristup računaru ili laptopu s internetom. Ovakav digitalni jaz nadovezuje se na nejednakosti koje već postoje: djeca i mladi iz najsiromašnijih domaćinstava sada još više zaostaju za svojim vršnjacima i male su šanse da ih ikad sustignu.

SZO i UNICEF ukazuju na to da je neophodno obezbijediti dodatne podatke o ključnim okolnostima i ponašanjima koji doprinose širenju infekcije u Crnoj Gori. Upravo iz tog razloga, SZO i UNICEF postigli su dogovor s Institutom za javno zdravlje da se prikupe podaci o tome kako se COVID-19 širi u Crnoj Gori putem epidemiološkog istraživanja u manjem obimu, koje bi uključivalo škole, univerzitete, ugostiteljski sektor, privatna domaćinstva, itd. Ovakva analiza Instituta za javno zdravlje, koja će ukazati na to gdje i kako se COVID-19 najčešće širi u Crnoj Gori, obezbijediće kvalitetniju javnu debatu na ovu temu, jer bi se ona još više temeljila na naučnim dokazima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply