Epidemija razarajuće uticala na žene u Crnoj Gori

Epidemija koronavirusa razarajuće je uticala na žensku populaciju u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) – Doprinos ekonomiji Crne Gore i neplaćeni rad i njega, kojim je obrađen period prvog talasa od februara do juna.

Veliki broj žena ostao je bez posla i smanjene su im plate, posebno u privatnom sektoru.

Tradicionalno, žene u Crnoj Gori mnogo više učestvuju i u neplaćenom radu i njezi u domaćinstvu od muškaraca, što je dodatan problem za ekonomsku jednakost polova.

“Broj nezaposlenih žena se u periodu od kraja februara do kraja juna povećao za 3.560, što je većina od ukupnog broja, dakle još jedan zvaničan podatak da je veći broj žena otpušten od broja muškaraca”, istakao je Miloš Vuković, autor istraživanja.

Stečena ekonomska nezavisnost žena, upozorava Vuković, može postati tiha žrtva pandemije.

“Najveći porast nezaposlenih žena je u kategoriji od 31 do 40 godina, skoro hiljadu manje zaposlenih žena. Kao što vidite, COVID – 19 je najviše udario na mlađu žensku populaciju”, istakao je Vuković.

Ni naredni podatak ne ostavlja prostor za optimizam.

“Kategorija nezaposlenih žena koje traže posao do godinu dana, znači kratkoročna zaposlenost je porastao skoro 40 odsto. Ovo je tek na početku uticaja COVID-a 19 za period februar-jun. Možemo očekivati da naredne godine ova situacija bude još jača”, rekao je Vuković.

Pad neto zarada za četiri mjeseca djelovanja virusa iznosi ukupno čak 2,34 miliona eura.

I ovdje, kaže Vuković, imamo nejednak uticaj na žensku populaciju.

Dok je u oblasti pružanja smještaja, poljoprivrede i trgovine zabilježen pad plata, u zdravstvu je došlo do povećanja.

“Privatnici i privatne kompanije mnogo brže su otpuštali radnike, posebno žene, nego žene koje su se nalazile u javnom sektoru”, kazao je Vuković.

Društvo ne može da funkcioniše bez neplaćenog rada i njege u domaćinstvu. Međutim, u Crnoj Gori u tome prednjače žene jer čak 90 odsto njih provede najmanje jedan sat dnevno u poslovima neplaćene njege.

“Žene su ostvarile za tri mjeseca pandemije 122 miliona eura novčanog ekvivalenta, jer to nije novac – prebacili smo ga u novac, vrijednosti neplaćenog rada i njege u domaćinstvu, što je čak 92 odsto više od muškaraca”, kazala je Danijela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Procjenjuje se da će žena rođena u Crnoj Gori najmanje osam godina svog života provesti obavljajući neplaćen rad.

Iz UNDP-a upozoravaju da su navedeni podaci alarm za donosioce odluka.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply