Đukanović: Obezbijediti nastavu u školama gdje god je moguće

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputiće inicijativu nadležnima da se razmotre novi modeli i obezbijedi fizičko prisustvo djece u nastavi svuda gdje je to moguće. On je, nakon prijema za zlatne savjetnike Ombudsmana upriličenog povodom Međunarodnog dana djeteta, pozvao sve mobilne operatere da se, uz podršku i učešće države, još više uključe i pokazujući društvenu odgovornost, pomognu djeci i njihovim porodicama u obezbjeđivanju internet konekcije i opreme neophodne za praćenje nastavnih programa.

Povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, prijemu kod predsjednika prisustvovala su djeca – zlatni savjetnici: Milica Radulović, Selma Drini i Jakša Labović, kao i predstavnice institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Snežana Mijušković i Duška Šljivančanin.

Đukanović je, uz zadovoljstvo prilikom da se ponovo sretne sa zlatnim savjetnicima Ombudsmana, nakon prošlogodišnjeg uspješnog razgovora na Cetinju, čestitao Međunarodni dan djeteta sa željom da se njihova prava i dalje afirmišu i unapređuju.

Epidemija COVID- 19 koja je pogodila čitav svijet, posebne utiče na najranjivije, a to je i najmlađa populacija, zato je, ističe Đukanović, dodatno važna uloga države da u ovim vremenima odgovori potrebama djece sa pojačanim senzibilitetom i odgovornošću.

Kako se navodi u saopštenju, zlatne savjetnike posebno je interesovala bolja organizacija nastave u uslovima pandemije, njeni efekti i posljedice, dostupnost tehničkih i informacionih uslova i položaj djece iz ranjivih kategorija društva.

Oni su istakli da je uprkos velikom trudu Ministarstva, škola, nastavnika i roditelja, organizacija nastave direktno uslovljena materijalnim stanjem porodice, brojem djece u jednoj familiji, te da nijesu svima jednako dostupni računari, internet konekcija i đački prevoz.

“U novim okolnostima, pristup obrazovanju je otežan, a to je stub i djetinjstva i obrazovanja”, poručili su predstavnici djece, uz molbu predsjedniku da snagom svog autoriteta utiče da se situacija popravi do sljedećeg polugodišta.

Predsjednik je naglasio da se krize poput ove, iako se kroz istoriju ponavljaju, dešavaju rijetko i da je ova bacila na koljena i svjetsku nauku, politiku, ekonomiju i medicinsku struku.

“Tu realnost moramo razumjeti i kada je u pitanju obrazovanje i naša očekivanja, ali i pronaći optimalan model organizacije kako bi se obezbijedio najbolji mogući kvalitet za najvažnije pitanje crnogorskog društva”, kazao je Đukanović.

Neophodno je, naglasio je Đukanović, učiniti dodatne napore i da se u saradnji svih aktera vlasti i društva unaprijede modeli i dođe do rješenja koja će život djece u školi i van škole činiti lakšim.

Đukanović je ukazao i na potrebu dodatne pažnje za sve ranjive kategorije populacije, kako bi još brže išli ka društvu jednakih šansi. Predsjednik je poručio da svi zajedno moramo uložiti napore da ova godina, koja je po mnogo čemu specifična i izazovna, ne bude izgubljena, da iz nje izvučemo maksimum i upijemo što više znanja je moguće.

“Zlatni savjetnici ombudsmana su pozdravili otvorenost i spremnost predsjednika da kroz neposredan susret i razgovor sa njima stvara, kako su kazali, lijepu tradiciju, i da ih hrabri da se njihovi problemi čuju i rješavaju”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply