Mentalno zdravlje djece dodatno ugroženo načinom ocjenjivanja

NVO Portret iz Bara, koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja,  pozvala  je Ministarstvo prosvjete Crne Gore i prosvjetne radnike da pred kraj prvog klasifikacionog perioda preispitaju svoje odluke u vezi sa ocjenjivanjem postignuća učenika.

U apelu, koji u ime Portreta potpisuje psiholog i psihoterapet Branka Ćalasan, ocjenjuje se da je mentalno zdravlje djece i mladih veoma ugroženo i da svaki dodatni pritisak može izazvati nove posljedice.

“Ukoliko uzmemo u obzir broj mjeseci koji su naša djeca provela van škole (sedam mjeseci niži razredi osnovnih škola i prvi razred srednje škole, a stariji razredi osnovnih i srednjih škola devet mjeseci), možemo izvesti zaključak da je standarde znanja neophodno redukovati i s tim u vezi značajno promijeniti načine provjere znanja i evidenciju istih. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu virusom COVID-19, smatramo da je mentalno zdravlje djece i mladih značajno ugroženo, a vidljive posljedice polako počinjemo da uviđamo”, smatraju u NVO Portret.

Kakos u naveli u apelu upućenom donosiocima odluka, kroz psihološku i psihoterapijsku praksu suočavaju se sa:

– osjećanjima usamljenosti i izolacije;

– nedostatkom kapaciteta za bliskost (sve češćim i strahom od bliskosti i povezanosti);

– nedostatkom povjerenja u druge ljude;

– nedostatkom motivacije i volje za učenje i rad;

– nedostatkom smisla i vjerom u dobru i sigurnu budućnost;

– sve intenzivnijim razvojnim krizama.

“Smatramo da svaki dodatni pritisak (kao što je dobro poznata, ustaljena i u ovom trenutku nepotrebna praksa provjere znanja za klasifikacioni period) koji nije u svrhu savladavanja životnih vještina neophodnih za 21. vijek, može dodatno ugroziti mentalno zdravlje djece i mladih”, navodi se u apelu, uz nadu da će ga nadležni čuti i pokazati suštinsku brigu za mentalno zdravlje našeg najvažnijeg sloja društva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply