Novi sistem semafora otvara škole

Sistem semafora, po kojem je trenutno organizovan rad crnogorskih obrazovnih ustanova, biće, prema najavama iz Instituta za javno zdravlje, promijenjen, pa škole ubuduće, po ugledu na mnoge zemlje u regionu i svijetu, neće biti zatvarane, osim u slučaju potpunog zaključavanja.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Božidarka Rakočević potvrdila je danas da su još prošle sedmice počeli razgovore sa Ministarstvom prosvjete o revidiranju sistema semafora.

Ona je u izjavi za Boje jutra TV Vijesti kazala da se svi slažu da je u školi jako bezbjedno, jer i djeca i nastavnici nose maske, ali rizik je ponašanje van škole, pogotovo kod starijih uzrasta.

 „Institut je sa Ministarstvom prosvjete još tokom prethodne nedjelje započeo razgovore i intenzivnu saradnju vezano za revidiranje sistema semafora. I kada su predložene ove mjere, one su usvojene na nekih mjesec dana, s tim da se nakon toga revidiraju. Vrlo vjerovatno je da će taj model biti promijenjen, a nakon ovih 15 dana nadamo se da će doći i do smirivanja epidemiološke situacije u najpogođenijim opštinama“, rekla je Rakočević, podsjećajući i na jasne stavove Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a da škole rade uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

I Crna Gora će, kako je najavila Rakočević, ići prema tom modelu, ali nije još mogla precizirati da li će od iduće sedmice, ako u nekim opštinama bude zabilježena četrnaestodnevna kumulativna incidencija preko 800/100.000, biti zatvorene i škole ili će na snazi biti nova pravila.

„Ovo je jedna totalno nova situacija za sve nas u zdravstvu. Ovakva epidemija nije zabilježena u posljednjih 100 godina. Imamo problem u čitavom svijetu, ne samo u Crnoj Gori, jer smo suočeni sa tim izazovom da treba da se održava nastava, što je izuzetno teško u ovako visokom stepenu lokalne transmisije kakvu mi imamo još od septrembra. Kada je napravljen model semafora donijeta je i odluka da se mjere na mjesečnom nivou evaluiraju i vide kakve su  primjene. Mlađa djeca su jako poslušna i oni su veoma dobar primjer. Već kod malo starijih, u šestom razredu osnovnih i prvom srednje škole koji su imali nastavu u školama primijećeno je nepoštovanje mjera. Kao da se kopira način ponašanja sa ulice. Već mjesecima vidimo da određen broj ljudi poštuje, a neki ne. Ne nose maske, ne samo na otvorenom, nego i u prodavnicama, pekarama… Svaki dan smo svjedoci da neko to krši i pravi se pametan u odnosu na sve koji nose maske“, rekla je Rakočević.

Direktor Instituta dr Boban Mugoša takođe je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ocijenio da su škole bezbjedne za održavanje nastave, ali da je problematičan put do škole i grupisanje djece na igralištima.

Mugoša je kazao da su skloni da predlože da djeca idu u školu, a da škole budu zatvarane samo kada se uvodi kompletno zaključavanje, odnosno kad bolnički kapaciteti budu toliko popunjeni da se mora uvesti zaključavanje u cijeloj državi.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply