Veliki broj djece izložen riziku od zaostajanja u obrazovanju

U novim okolnostima upitni su kvalitet i inkluzivnost obrazovanja, a veliki broj djece izložen je povećanom riziku od zaostajanja, upozio je danas UNICEF u saopštenju nakon što je šef predstavništva u Crnoj Gori, Huan Santander posjetio podgoričku OŠ „Savo Pejanović“.

On je kazao da su konsultacije organizovane jer žele da u direktnom kontaktu s djecom i roditeljima čuju šta ih brine, s kojim se izazovima se srijeću, ali i kako oni misle da bi se problemi mogli prevazići, sve u cilju da bolje razumiju kako da ih podrže tokom pandemije COVID-19.

Šef predstaništva UNICEF-a razgovarao je sa učenicima drugog i šestog razreda, a učenici su poručili da im je važno da idu u školu kako zbog lakšeg učenja, tako i zbog druženja sa drugom djecom.

“Radovala sam se povratku u školu zato što su mi nedostajali moji drugari i nedostajalo mi je da sjedim u klupi”, poručila je Hana Tuzović, učenica drugog razreda.

Za učenika pestog razreda, Ognjena Vukića, onlajn nastava je dosta teža.

“Lakše se sporazumijevamo ovako kada dođemo u školu, zato što, kad nam nešto nije jasno, možemo da pitamo, možemo da izađemo pred tablu da završimo zadatak”, istakao je on.

Roditelji Miloš Novović, čije dijete pohađa osmi razred osnovne škole, istakao je važnost neposrednog kontakta djece sa nastavnicima i sa ostalim učenicima, kao i da bi češći boravak djece u školi dao bolje rezultate nego isključivo praćenje nastave onlajn.

“Jedini komentar koji bih dao je da svi učenici koji od kuće prate nastavu obavezno pohađaju konsultacije, koje će im mnogo doprinijeti u usvajanju gradiva. Takođe, u tih petnaestodnevnih nekoliko susreta sa drugarima ostvaruju i onu socijalnu kategoriju, a to je neposredni kontakt”, naveo je on.

U ovoj školi ima 60 djece romsko-egipćanske pripadnosti. Pošto nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu redovno, sa njima komuniciraju putem Viber ili WhatApp aplikacije.

“Za onu djecu koja nemaju ni tu mogućnost šaljemo štampani materijal sa zadacima iz svih predmeta na kućnu adresu učenika”, objasnila je nastavnica Lina Lakić.

UNICEF je, zajedno s EU, ranije apelovao da bezbjedno i kvalitetno obrazovanje po mjeri djeteta tokom pandemije, s fokusom na potrebe najugroženijih, treba da bude opredjeljenje vlade i čitavog društva. UNICEF se založio i za to da se odluke o ponovnom otvaranju škola i modalitetima rada svake škole donose u saradnji sa zdravstvenim radnicima, upravom i zaposlenima u školama, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom. Istraživanje koje je u septembru sproveo Ipsos, uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, na nacionalno reprezentativnom uzorku roditelja djece školskog uzrasta, pokazalo je da većina roditelja misli da, dugoročno posmatrano, učenje na daljinu može dovesti do pada motivacije djece za učenje. Takođe ističu da djeci nedostaje druženje s vršnjacima i da mnogi roditelji ne mogu pružiti adekvatnu podršku svojoj djeci u učenju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply