Oni koji žive sa djecom imaju manju šansu za smrt od korone

Odrasle osobe koje žive u istom domaćinstvu sa djecom nijesu izložene većem riziku od zaraze COVID – 19 od onih koje ne žive sa maloljetnicima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) i Oxforda analizirali su između februara i avgusta podatke devet miliona odraslih osoba mlađih od 65 godina, upoređujući rizik zaraze koronavirusom između onih sa djecom i bez nje.

Rezultati su pokazali da dijeljenje domaćinstva sa mlađima od 18 godina nije povećalo rizik od ozbiljnijih simptoma bolesti ili smrti od koronavirusa

Stručnjaci su tokom istraživanja uočili da odrasli koji žive sa veoma malom ili djecom iz osnovnih škola nijesu imali povećani rizik od infekcije COVID -19 ili veću vjerovatnost za prijem u bolnicu, piše BBC.

Takođe, zabilježena je za 25 odsto manja šansa smrtnog ishoda u odnosu na one koji žive bez djece. Vjerovatno je to povezano s time da roditelji sa mlađom djecom pretežno žive zdravijim životom.

Kod odraslih koji žive u domaćinstvu sa srednjoškolcima primijećen je malo veći rizik (8%) od zaraze koronavirusom, ali nije zabilježen povećani rizik za hospitalizaciju. I kod te grupe odraslih evidentirana je manja vjerovatnost smrtnog ishoda (27%) nego kod onih koji nemaju djece, što je vjerovatno opet povezano sa zdravijim životnim navikama.

S obzirom na to da je period prikupljanja podataka trajao od februara do avgusta, odnosno kada su škole bile potpuno otvorene, ali i kada je bio lockdown ili školski praznici, neki epidemiolozi smatraju kako nije problematično da djeca idu u školu.

“Vidimo da su ljudi koji žive s djecom zdraviji i manje umiru od raznih bolesti. Isto vrijedi i za COVID-19”, rekao je klinički epidemiolog Liam Smeeth s LSHTM-a.

On je ocijenio da nije problem ako djeca idu u školu.

“Mnogi će se složiti da je za mlade generacije važno da škole ostanu otvorene, a ovo istraživanje potvrđuje da nema štetnog učinka života sa djecom”, dodao je Smeeth.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply