Mikroplastika u flašicama opasna za bebe

Bebe koje se hrane iz plastičnih flašica svakog dana unose milione čestica mikroplastike, alarmantni su zaključci istraživanja koje je sproveo koledž Triniti u Dablinu.

Do oslobađanja, kako se navodi, miliona mikročestica i biliona nanoplastičnih čestica dolazi prilikom procesa sterilisanja flašica i pripreme mlijeka, a stručnjaci ističu da je od izuzetne važnosti da se utvrdi kakav je uticaj ove mikroplastike na zdravlje novorođenčadi.

Irski naučnici su u svom istraživanju testirali flašice od polipropilena, koje čine 82 odsto flašica na tržištu.

“Već smo počeli da utvrđujemo kako ove čestice utiču na naš imunološki sistem. Lično sam pobacao sve plastične posude koje sam koristio. U slučaju da imam malo dijete, prilagodio bih način na koji mu pripremam hranu”, istakao je profesor Džon Boland sa koledža Triniti i dodao da je, uprkos tome što će mnoge od tih čestica biti izbačene iz tijela, potrebno utvrditi koliko njih će biti apsorbovano u organizmu.

Istraživači su testirali 10 brendova marki polipropilenskih bočica za bebe, koje predstavljaju dvije trećine tržišta dječijih bočica za bebe, i otkrili su da su prilikom zagrijavanja ispuštali između 1 i 16 miliona čestica po litru tečnosti.

Proizvođači su prije oko 10 godina prešli na upotrebu polipropilena u dječjim bočicama zbog sve većih dokaza da BPA u polikarbonatnim dječjim bočicama uzrokuje razvojne probleme kod djece.

Naučnici sa Triniti koledža su slijedili protokol Svjetske zdravstvene organizacije za “sigurnu pripremu dječjih mliječnih formula, koji uključuje sterilizaciju bočice u vreloj vodi, sušenje, hlađenje, punjenje vodom temperatre 158 stepeni, dodavanje praha, mućkanje i hlađenje.

Što je viša temperatura, više čestica se oslobađalo, utvrdio je tim.

Voda zagrijana na sobnu temperaturu, 77 stepeni, i promućkana uzrokovala je oslobađanje 600.000 čestica po litru. Na 158 stepeni oslobođeno je 16,2 miliona čestica, a na 203 stepena, iz boce je istresano 55 miliona čestica po litru.

“Sam postupak sterilizacije pogoršava nivo stvaranja mikroplastike, tako da, ako ga preksočite, iako ni to nije sigurno ali iz drugih razloga, smanjićete broj mikroplastike koja se oslobađa”, kazao je Boland. .

Njegov tim je više puta testirao bočice tokom tri sedmice i otkrio da one neprestano ispuštaju čestice.

Boland kaže da je studija pokazala i da „nikada, nikada, nikada ne smijemo koristiti mikrotalasnu rernu da bilo što zagrijemo u plastičnoj posudi… jer zagrijavanje plastike i vode zajedno, daje povećani nivo nastajanja mikroplastike.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply