Rani razvoj djece mora postati nacionalni prioritet

Foto: UNICEF

U okviru nove, trogodišnje inicijative, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i UNICEF podržaće Crnu Goru da rani razvoj djece postane njen nacionalni prioritet. Iz UNICEF-a je saopšteno da će udruženim snagama pomoći da se razvije efikasan sistem podrške ranom razvoju, kako bi se unaprijedilo zdravlje i dobrobit djece i pružila podrška starateljima.

“Ovaj trogodišnji program trajaće do jula 2023. godine. Finansira ga Evropska unija u iznosu od milion eura, a sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvjete i  Ministarstvom rada i socijalnog staranja”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da ulaganje u rani razvoj omogućava djeci najbolji početak života i pruža im najbolje izglede za budućnost.

Zajednička inicijativa EU i UNICEF-a podrazumijeva saradnju sa sektorima zdravlja, obrazovanja, kao i sa sistemom socijalne i dječje zaštite.

“U zdravstvu će se sprovoditi kampanje za podizanje svijesti kako bi se povećale stope dojenja i imunizacije. Putem ovog programa uspostaviće se i saradnja s obrazovnim institucijama i roditeljima kako bi se povećala stopa upisa u predškolsko obrazovanje. Kada je riječ o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ova inicijativa će osigurati da se potrebe siromašne i najmarginalizovanije djece uzmu u obzir prilikom razvoja strategija koje ih se tiču. Kroz ovu inicijativu, EU i UNICEF će pomoći crnogorskim vlastima da razviju i sprovedu nacionalnu strategiju razvoja u ranom djetinjstvu, podižući na taj način i svijest javnosti o značaju ranog razvoja djece. Pojačaće se kapaciteti zdravstvenih, obrazovnih i servisa dječje i socijalne zaštite čiji je zadatak pružanje odgovarajućih usluga porodicama i djeci tokom ranog razvoja. Takođe, roditelji i staratelji će dobiti mogućnosti da usvoje nova znanja i vještine sa kojima će djeci lakše obezbijediti pozitivnu, odgovornu i podržavajuću njegu”, saopšteno je iz UNICEF-a.

Prema ocjeni šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera, prve godine života imaju ključan uticaj na budućnost djeteta – na razvoj mozga, na zdravlje, dobrobit, sposobnosti učenja u školi, pa čak i na izglede za posao kasnije tokom života.

“Cijena neinvestiranja u rano djetinjstvo ogleda se u tome da će u jednom društvu živjeti djeca slabijeg zdravlja, s manje vještina i s manjim potencijalom za zaradu, tj. finansijsku nezavisnost. To znači da će zemlja imati slabiju ekonomiju, više djece koja odrastaju u siromaštvu i veći stepen opterećenja zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite. Prema tome, dokazi su jasni: razvoj u ranom djetinjstvu mora biti nacionalni prioritet. UNICEF će, zajedno s EU, podržati Crnu Goru u ovoj oblasti”, istakao je Santander.

Ambasadorka EU i šefica Delegacije EU Oana- Kristina Popa saglasna je da su rane godine ključne, jer u velikoj mjeri utiču na izglede pojedinca u pogledu obrazovanja, zapošljavanja i integracije tokom kasnijih faza života.

“Kvalitetne usluge od ključnog su značaja za poboljšanje ishoda obrazovanja, kao i za pružanje jednakih mogućnosti svim učenicima, a posebno onima koji dolaze iz nepovoljnih sredina. EU želi da garantuje da sva djeca imaju ostvareno pravo na kvalitetno obrazovanje i njegu tokom ranog razvoja. Sa zadovoljstvom finansiramo ovu inicijativu, pomažući Crnoj Gori da brine o svojim najmlađima i omogući im najbolje životne izglede. U pitanju je jedna od najboljih investicija koje jedna zemlja može da napravi”, rekla je Popa.

Iz UNICEF-a su saopštili da su se vlade širom svijeta već obavezale da će podržati razvoj u ranom djetinjstvu u okviru Ciljeva održivog razvoja. Sada to moraju podržati konkretnim akcijama i postavljanjem ranog razvoja na vrh svojih ekonomskih i političkih agendi.

“Dobar razvoj u ranom djetinjstvu – pravo je svakog djeteta. Osigurati da svako dijete u Crnoj Gori može da ostvari ovo pravo biće prioritet kako bi se osigurao održivi razvoj i ubrzao proces pristupanja EU”, poručio je glavni pregovarač za pristupanje Crne Gore EU Aleksandar Drljević.

Nalazi istraživanja koje je UNICEF sproveo 2018. godine pokazali su da se tek svaka peta beba u Crnoj Gori isključivo doji tokom prvih šest mjeseci života, iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u tom periodu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, manje od jedne polovine crnogorske djece (42%) primilo je prvu dozu MMR vakcine 2018. godine.

“Male boginje se lako šire bez odgovarajuće imunizacije, čime se u opasnost dovode brojni životi. MMR vakcina spašava gotovo million života svake godine u posljednje dvije decenije. Prema Monstatu, 73 odsto djece starosti 3 do 6 godina bilo je upisano u predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori 2019. godine, pri čemu su najniže stope upisa  zabilježene na sjeveru Crne Gore. Samo 16 odsto romske djece pohađa predškolsko obrazovanje, dok je, prošle godine, samo 66-oro djece sa smetnjama u razvoju išlo u vrtiće u Crnoj Gori”, neki su od pokazatelja trenutnog stanja u oblasti zdravstva i predškolskog obrazovanja najmlađih.

Prema istraživanju UNICEF-a iz 2018. godine, dok većina majki (84%) čita, pjeva i igra se s djecom, manje od polovine očeva (44%) to isto radi. Takođe, preko 70% djece starosti 3–4 godine bilo je izloženo fizičkom i psihičkom kažnjavanju od strane svojih staratelja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply