Korona ušla i u vrtić Poletarac 1

U vrtiću Poletarac 1, JPU “Đina Vrbica” u Podgorici juče je kod dvoje djece utvrđena infekcija koronavirusom i određena im je izolacija, a njihova vaspitna grupa je zatvorena. Tu informaciju naveli su zaposleni u vrtiću, ali iz uprave predškolske ustanove nijesu to potvrdili.

Pomoćnica direktora JPU “Đina Vrbica” Ivana Radusinović kazala je za Dan da nema dozvolu da komentariše slučaj obolijevanja u toj ustanovi.

Do sada je COVID-19 registrovan u vrtićima u Podgorici, Nikšiću, Budvi i na Cetinju, a prema podacima Ministarstva prosvjete u predškolske ustanove dolazi oko 30 odsto od ukupnog broja upisanih mališana.

“Takva situacija je za sada, naravno, povoljna, jer značajno smanjuje mogućnost transmisije”, saopšteno je iz tog resora.

Govoreći o mjerama koje se primjenjuju za suzbijanje virusa kažu da su u pitanju one koje su ranije najavili, a to je, između ostalog, mjerenje temperature kod kuće i u vrtićima i organizovanje rada tako da se veći fokus stavlja na individualne aktivnosti, dok se direktan, bliski kontakt pokušava svesti na minimum.

Početkom ove sedmice infekcija je potvrđena kod jednog mališana koji ide u predškolsku ustanovu “Ljubica Popović”, zbog čega je devetoro djece u samoizolaciji.

Infekcija je potvrđena i kod djece i vaspitača u vrtićima u Podgorici, Kotoru i na Cetinju. U predškolskoj ustanovi “Zagorka Ivanović” na Cetinju prošle sedmice je kod dvoje djece utvrđena infekcija koronavirusa, zbog čega je obustavljen rad u dvije vaspitne grupe.

Direktorica JPU “Ljubica Popović” Slavica Luburić kazala je da je dijete kod kojeg je infekcija potvrđena u ponedjeljak dolazilo u vrtić 7,8 i 9. oktobra, a potom je za vikend dobilo temperaturu.

“U ponedjeljak su roditelji javili da je dijete pozitivno. Zaposleni su stavljeni pod zdravstveni nadzor uz obavezno javljanje higijensko-epidemiološkoj službi”, navodi Luburić.

Istakla je i da su registrovana tri oboljela vaspitača iz dva vrtića. Oni su, prema njenim riječima, poštovali preporuke, odnosno nosili su maske i vizir, te u skladu sa preporukama nadležnih nema potrebe da djeca u tom slučaju budu izolovana.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply