Mugoša: Zatvaraju se škole u pet opština, velike šanse da će i u Podgorici

Škole u Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i na Žabljaku od ponedjeljka će biti zatvorene i nastava će se odvijati na daljinu, po principu sistema semafora, koji je usvojilo Ministarstvo prosvjete, kazao je za direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša za TV Vijesti. Velike su šanse da i podgoričke škole pređu na online nastavu, a to će biti poznati, kako je naveo, nakon što Institut dobije rezultate još 212 uzoraka iz Njemačke.

Stopa obolijevanja od koronavirusa u Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i na Žabljaku je iznad 800 na 100.000 stanovnika čime automatski prelaze u “grupu tri” opština u kojima će se od ponedjeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere. U Podgorici je trenutno stopa obolijevanja 792 na 100.000, a u četrnaestodnevni prosjek ući će, najavio je Mugoša, i preostali rezultati pristigli iz Njemačke.

Iz Instituta je ranije danas popodne saopšteno da to podrazumijeva i:

– Zabranu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela)

– Zabranu okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva

Mugoša je za TV Vijesti kazao kako su velike šanse da će i u Podgorici doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata i škola, nakon što IJZCG dobije rezultate preostalih 212 uzoraka iz Njemačke.

“Male su šanse da tu ne bude dovoljno uzoraka koji su pozitivni… Tako da više računam da će doći do zaključavanja. Mi ćemo poštovati pravila koja smo donijeli. Ako bude 799, a ne pređe na 800, Podgorica ostaje otključana, a ako bude 800 mi ćemo to poštovati, zato je semafor i uveden”, rekao je on.

Kada je riječ o vrtićima i kako će se na njih odnositi sistem semafora, iz Ministarstva prosvjete je ranije saopšteno da će se te ustanove posebno tretirati, i da će o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost biti blagovremeno obaviještena.

Mugoša je podsjetio da već sedam, osam mjeseci ponavljaju koje su mjere za sprječavanje širenja infekcije, te da je za očekivati bilo da će se više poštovati.

On je rekao da se nada da će mjere u opštinama koje su prešle cenzus od 800 dati rezultat za 15 dana.

U prethodnom periodu je, kako je kazao, bilo skupova na kojima se nisu poštovale mjere, ali i ocijenio da se teško može prebaciti odgovornost na onoga ko je stalno ukazivao šta se može desiti.

Izvor:  TV Vijesti

Leave a Reply