Preporučuju vitamine i po nekoliko puta skuplje od drugih u ponudi

Priprema za novog člana porodice, osim sreće i radosti, podrazumijeva da se porodica i finansijski pripremi za obezbjeđivanje osnovnih potreba za bebu, a u Crnoj Gori se troškovi značajno povećavaju ako se poslušaju preporuke iz otpusne liste o upotrebi vitamina u prvoj godini života.

Majke, nakon izlaska iz većine crnogorskih porodilišta, na otpusnim listama svojih beba dobijaju savjet da u prvoj godini života djece koriste suplemente vitamina konkretnog proizvođača, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti od šest do 15 eura, iako se u apotekama mogu naći i oni po cijeni od par eura, ne mjesečno nego za cijelu godinu.

Kako su udruženje Roditelji obavijestile porodilje, a zatim više desetina roditelja potvrdilo fotografijama otpusnih lista, preporučuje im se da koriste preparate švajcarske farmaceutske kuće 4U Pharma – D3K1 babytol do trećeg mjeseca (oko 6 eura) + omega DH babytol (oko 9 eura), a kasnije D3 babytol + omega DH babytol . Taj savjet važi za dojene bebe, dok za sve koji su na adaptiranoj ishrani preporučuje uključiti D3 babytol i omegu DH babytol. Čisti vitaminu D se može kupiti i u kapima, kako se i ranije koristio, a njegova cijena je oko 2 eura.

Neonatolozi preporučuju da se suplementi vitamina koriste do navršene godine, a poslije samo u zimskim mjesecima. Kako su za portal Roditelji.me potvrdili neki od ljekara, suštinska razlika u sastavu tih preparata ne postoji, a ortopedi na pregledima kukova preporučuju roditeljima da se odluče za već poznate preparate D vitamina, u kapima. Ipak, veliki je broj onih koji, u skladu sa preporukama iz otpusnih lista i po savjetu pedijatara, nastavljaju sa korišćenjem babytola, a to je suplement koji se preporučuje i u većini apoteka.

Osim cijene, zabrinjavaju i izjave nekih roditelja čija su djeca imala problema u razvoju kukova. Kako su kazali portalu Roditelji.me, ortopedi kod kojih su vodili djecu na UZV pregled kukova rekli su im da su odstupanja u normalnom razvoju sve češća otkada se ne koriste kapi čistig vitamina D. Zvanične potvrde za to ipak nema, a izostali su i odgovori na pitanja koja je portal uputio crnogorskom Ministarstvu zdravlja o tome ko je i zašto omogućio predlaganje konkretnih proizvoda samo jedne farmaceutske kuće u otpusnim listama većine porodilišta i savjetovališta domova zdravlja.

Suštinska razlika ne postoji

Docent dr Lidija Banjac iz Centra za neonatologiju Kliničkog centra Crne Gore objašnjava da vitamin D ubrzava apsorpciju kalcijuma u crijevima, obezbjeđuje normalnu mineralizaciju kostiju, rast i razvoj koštanog tkiva, utiče na rast ćelija, na neuromišićne i imune funkcije, kao i na smanjenje upalnih procesa u svim životnim periodima.

Prema njenim riječima, preporučena dnevna doza vitamina D3 (400 i.j.), obezbjeđuje se preparatima ovog vitamina.

“Manja količina endogenog vitamina D3 nastaje pod dejstvom sunčeve svjetlosti iz provitamina D, koji se nalazi u koži”, rekla je dr Banjac.

Suštinska razlika između dva oblika preparata vitamina D3 – onog koji se nekad koristio i onog koji sada preporučuju u svim porodilištima, prema tvrdnjama Banjac, ipak ne postoji.

“Vitamin D3 se ranije primjenjivao u vidu kapi, a danas u vidu twist off kapsula. Doza je ostala ista, na dnevnom nivou 400 i.j. Ne postoji suštinska razlika između ova dva oblika preparata vitamina D3”, naglasila je Banjac.

Ona je potvrdila da bolnički protokoli jasno određuju koji vitamini se primjenjuju u periodu novorođenčeta i odojčeta.

“Vodiči za vitaminsku profilaksu u prvoj godini definišu primjenu vitamina (vitamin K1 1mg dnevno, u prva tri mjeseca života, vitamin D3 400 i.j. dnevno, u prvoj kalendarskoj godini)”, rekla je Banjac.

Ona je negirala da su proteklih godina učestale promjene u razvoju kukova kod djece.

“Nema nikakvih novina i promjena u razvoju kukova. Ultrazvučni pregled kukova se preporučuje i široko primjenjuje u trijaži displastičnih kukova”, zaključila je Banjac.

Ortopedi su ipak za vigantol

Njen kolega iz Instituta za bolesti djece Kliničkog centra, ortoped dr Darko Nišavić naveo je za portal Roditelji.me da oni uvijek preporučuju kapi.

“Ko dođe kod nas na pregled iz bilo kojeg razloga, prevedemo ga na uljani rastvor vitamina D”, istakao je Nišavić.

Moraju tako da pišu?

Na osnovu svjedočenja roditelja, iste preporuke dobili su u porodilištima Kliničkog centra u Podgorici, u Nikšiću, Cetinju, Baru, Kotoru, Bijelom Polju i Beranama.

“Preparat babytol K1+D3 mi je preporučen i u Baru, ali nam je doktor kazao da im je rečeno iz Podgorice da moraju tako da pišu, a sasvim je svejedno koji ćemo da dajemo, može i vigantol”, kazala nam je jedna majka.

“K1+D3 babytol uz DHA omegu od 8. dana do navršena tri mjeseca, potom D3 Babytol + DHA omega do navršene prve godine. Konkretno vrlo… i ja ne dajem to namjerno”, navela je druga.

Ovo je samo dio iskustava roditelja koja su opisivali na Facebook stranici portala Roditelji – https://www.facebook.com/roditelji.me/posts/3433097393389223

Ponosni na partnerstvo sa ministarstvima  

Proizvode švajcarske kompanije 4U Pharma, kako su naveli na sajtu, odlikuje visok kvalitet i potpuno su bezbjedni za primjenu kod najmlađih i najosjetljivijih korisnika – novorođenčadi i odojčadi. 

“U svim državama u kojima poslujemo kredibilan smo partner nacionalnih udruženja pedijatara i udruženja neonatologa. Zajedno sarađujemo na projektima sa jednim ciljem – da obezbijedimo dobrobit za našu djecu. Prepoznati smo kao pratner od povjerenja, pa su 4UPharma proizvodi u svim zemljama preporučeni od strane udruženja i relevantnih državnih institucija, kao što je i Ministarstvo zdravlja. Naši proizvodi su u mnogim državama dio nacionalnih preporuka udruženja neonatologa, pedijatara, ministarstava zdravlja, kao i različitih ekspertskih grupa”, navodi se na sajtu 4U Pharme.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply