Igračkoteka i Razvojni centar nastavlja sa radionicama za djecu

Nakon tromjesečne pauze Igračkoteka i Razvojni centar udruženja Roditelji u Podgorici, na radost brojnih mališana i njihovih roditelja, nastavlja sa edukativnim aktivnostima. U četvrtak, na kreativan način pričamo o bakterijama, a u petak kako uz pomoć stare japanske tehnike pripovijedanja razvijati pažnju, maštovitost i izražavanje.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra, u Ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e- mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

Radionice će biti organizovane u skladu sa svim mjerama koje je propisalo Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Svi prisutni, kao i djeca starija od 5 godina su obavezni da imaju maske, i poštuju distancu, koja će biti obezbijeđena na svakoj radionici. Radionice su ograničene na maksimum 10 učesnika.

U četvrtak, 15.oktobra u 18 sati počinje kreativno- edukativna radionica pod nazivom Veliko nevidljivo carstvo, a namijenjena je djeci uzrasta od 5 do 7 godina.

U toku radionice ćemo djecu uvesti u svijet bakterija i virusa, razgovarati o lošim virusima i nekim dobrim bakterijama. Ko je ta higijena koja može da ih pobjedi? Da li je to dobra vila, hrabri vitez ili? Na ova, kao i na sva druga pitanja mališana odgovoriće vaspitačica Bojana Đukanović. Za kraj radionice je predviđen mali test znanja u slikama, dok će u kreativnom dijelu crtati “prljave ruke”.

U petak 16. oktobra, sa početkom u 18 časova planirana je Kamishibai radionica iz ciklusa Pričamo priče na radost liče, koji realizuje nezavisni kreativni projekat Čigralište. Kamishibai je tradicionalni način pripovijedanja priča koji korijene vuče iz dalekog Japana i Čigralište ga je prvi put u Crnoj Gori koristilo u organizovanju radionice krajem februara ove godine. Doslovni prevod termina kamishibai je pozorište od papira, a to je umjetnička forma koja kombinuje usmene, vizuelne i štampane mehanizme pismenosti. U prošlosti je njegova funkcija bila da zabavi djecu širom Japana. Kamishibai radionice doprinose razvoju socijalnih kompetencija, intelektualnom bogaćenju, podsticanju kreativnosti i mašte. Radionice ovog tipa podjednako su korisne za djecu predškolskog i starijeg školskog doba. Tehnikom kamishibai ispričaćemo Mjesečevu princezu – najstariju sačuvanu fantastičnu priču. Pretpostavlja se da je nastala krajem IX ili početkom X vijeka, u vrijeme razvoja japanskog pisma.

Tokom radionice će se pored čitanja i razgovora o djelu podsticati lijepo izražavanje i vježbati pažnja i koncentracija, a drugari će biti inspirisani da se likovno izraze. Radionicu će voditi profesorica engleskog jezika i književnosti Aleksandra Vujisić, a namijenjena je djeci uzrasta od 6 do 8 godina.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply