Privatni vrtići traže pomoć Vlade

Privatne predškolske ustanove nalaze se u teškoj finansijskoj situaciji usljed pandemije koronavirusa i pred gašenjem su, zbog čega su se za pomoć obratili premijeru, predsjedniku Crne Gore i nadležnim ministarstvima. Oni su zatražili pomoć u očuvanju ove djelatnosti koja je, kako su rekli, prije svega od javnog interesa. Napominjući da su skoro sedam mjeseci bili jedina zatvorena djelatnost, zatražili su od nadležnih da im narednih pola godine pomognu isplatom minimalnih zarada, kao i poreza i doprinosa za zaposlene, kako bi se sistem privatnih predškolskih ustanova održao.

“Prva smo ljestvica u obrazovanju, zbog uzrasta i potreba djece, najspecifičnija i najzahtjevnija djelatnost. Neke privatne predškolske ustanove postoje i preko 15 do 20 godina, ukupan broj privatnih predskolskih ustanova u Crnoj Gori je 33, od kojih su tri zbog teške finansijske situacije zatvorile svoja vrata. Broj zaposlenih je preko 300. Cijela jedna djelatnost koja je prije svega od javnog interesa je pred gašenjem. Poznata je prebukiranost vrtića, i privatne predškolske ustanove svojim postojanjem pomažu da sistem obrazovanja bude raznovrsniji i kvalitetniji”, navodi se u dopisu.

Oni su saopštili da su kirije, krediti i tekući troškovi nagomilani, a broj djece, zbog epidemiološke situacije je mnogo manji od kapaciteta koje imaju.

“Naše finansiranje je sve ove godine bilo isključivo od uplata roditelja koje sada u velikoj mjeri izostaje. Nadamo se da ćete razmotriti našu molbu i po hitnom postupku obavijestiti nas o rješavanju iste”, zaključuje se u dopisu koji su iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova dostavili Vladi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply