Protest protiv maski i online nastave u Bijeloj

Protestom u Bijeloj, grupa roditelja je danas izrazila revolt zbog nošenja maski u školama kao i zbog online nastave koju pohađaju učenici starijih razreda. Oni smatraju da su maske nepotrebne, a online nastava pogubno utiče na socijalizaciju starije djece.

Dvadesetak roditelja i djece danas su mirnom šetnjom u Bijeloj, sa transparentima u rukama, izrazili nezadovoljstvo odlukom da djeca u školama moraju sve vrijeme nositi maske na licu, ali su poručili i da se žestoko protive online nastavi.

“Danas smo ovdje da izrazimo revolt i nezadovoljstvo za svu djecu koja u školama nose maske. Maske nas ne mogu zaštititi. To su obmane. Protivimo se takođe i da djeca pohađaju online školu jer takva nastava nije dobra za njih, prvenstveno zbog socijalizacije. Djeca se odvajaju jedna od drugih, nemaju interakciju sa profesorima. Ima dosta roditelja koji su protiv, možda se ljudi plaše da izađu. Najgore od svega je što djeca neće imati nikakvo znanje”, kazala je za RTHN roditelj Silvana Filić.

Dva đaka u osnovnoj školi ima i Dara Vukadinović koja je takođe bila na protest. Jedno njeno dijete pohađa školu redovno jer je šesti razred, a drugo online jer je u sedmom.

“Postavljam pitanje kako to da ministar obrazovanja otvara školu u Ulcinju, dan pred početak školske godine, bez maske i bez držanja distance sa onim koji je do njega. Objava je bila na zvaničnoj stranici Ministarstva prosvjete. Druga stvar, da li iko razmišlja šta znači hirurška maska? Često se čuje, vi ste sebični, nećete da saslušate, ugrožavate druge. Hirurške maske su maske za hirurge ali samo u hirurškim salama. Prije svega ovoga, te maske su se nosile samo u salama gdje vladaju potpuno drugačiji uslovi. Zašto maske koje su za jednu profesiju treba da služe djeci u školama i uskraćuju im vazduh”, kazala je Vukadinović.

Ona je zapitala kako to da za NKT postoje dvostruki aršini, kao prilikom skupova koji su se održavali, a sada djeca treba da idu u školu, da imaju kraće časove, stroga epidemiološka pravila.

“Ocjene su najmanje bitne. Moje dijete koje pohađa nastavu online treba da ima fizičko, što znači da treba da bude u dnevnoj sobi ili spavaćoj i da radi. Nema više rezona. Da li prvo trebamo da budemo roditelji, pa tek onda da mislimo na pozicije i posao? Da li treba prvo da mislimo da li ugrožavamo zdravlje svoje djece? Ako ih sad izdamo, šta kasnije možemo očekivati od njih? Postoje ljudi, djeca koja su imunokompromitovana, imaju specifična oboljenja. Onaj ko smatra da ima opravdane razloge i savjet svog ljekara da treba da nosi neku vrstu zaštitne opreme, to mu treba obezbjediti”, kazala je Vukadinović.

Protest je završen mirno, šetnjom trotoarom kako ne bi ometali saobraćaj, a opet skrenuli pažnju na ono što osjećaju kao problem.

Izvor: RT HN

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply