Za 80 djece podrška u učenju, izleti i radionice

U toku Razvojne edukativne učionice, koju je prethodnih 10 mjeseci sprovodilo udruženje Roditelji uz podršku Glavnog grada, 80 djece je imalo podršku u savladavanju školskog gradiva, ali i priliku da idu na 8 izleta i učestvuju u kreativno-edukativnim i psihološkim radionicama.

Razvojna edukativna učionica je sprovedena kao dio socijalnog servisa Učionica Družionica, a uz finansijsku podršku Glavnog grada. Cilj Razvojno edukativne učionice je bio osnaživanje kapaciteta djece osnovnoškolskog uzrasta iz socijalno ugroženih porodica, čime je unaprijeđena njihova motivacija, samopouzdanje  kao i osnovne vještine neophodne za razvoj.

Udruženje Roditelji  godinama pomaže socijalno ranjivim porodicama kroz obrazovanje i edukaciju djece. Prema riječima koorinatorke programa Učionica Družionica, Tanje Ćirović problemi djece su različiti i kreću se od nemotivisanosti za obrazovanjem, nerazvijenih životnih vještina do nedovoljne uključenosti u život zajednice praćene diskriminacijom po osnovu socijalnog statusa. Vrlo često, kako kaže, ni roditelji nisu u mogućnosti da obezbijede adekvatnu podršku djeci, prije svega u obrazovanju.

“Upravo smo zato nastojali da obezbijedimo stimulativnu i pozitivnu okolinu i podršku , smatrajući da to jeste glavni preduslov kako bi se ostvarili konkretni rezultati. Aktivnostima projekta Razvojna edukativna učionica smo značajno uticali na povećanje nivoa socijalne integracije djece, ali i podstakli obrazovanje, kad je su djeca u pitanju“, objašnjava Ćirović.

U toku 10 mjeseci realizova su 233 individualna časa, uz pomoć volontera koji su inače, značajna podrška u realizaciji aktivnosti Učionice Družionice. Za vrijeme pandemije koronavirusa dodatno je prilagođena ova vrsta podrške – na daljinu. Volonteri i djeca su svakodnevno komunicirali kako bi se djeci pomoglo u praćenju školskog gradiva. Na ovaj način održano je 529 časova. Online podrška je obuhvatila i djecu iz nekoliko gradova pa je na taj način ovaj servis proširen.

„Ono što je značajan resurs i potencijal za budući rad, jeste što na ovaj način vidimo mogućnost i prostor da i u budućem radu nastavimo da pružamo podršku porodicama i iz drugih gradova, ne samo Podgorice i Nikšića. Posebno sada, kada je neizvjesnost velika, a dileme i teškoće brojne“  kazali su iz Udruženja.

Ćirović podsjeća i da djeca iz socijalno ugroženih porodica nemaju mogućnosti da posjećuju kulturno – istorijske znamenitosti ili izletišta, zbog čega su u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge, i upravo je to bio razlog organizacije 8 izleta. Posjetili su Lipsku pećinu, Muzej “Marka Miljanova” na Medunu, Gradsko pozorište, Cineplexx, NLP Skadarsko jezero, Dvorac “Petrovića”, Prirodnjački muzej, Konjički klub Budućnost.

 

U toku kreativno-edukativnih radionica, djeca su razvijala kreativnost, maštu, motoriku.

Rezultat projekta je i informativna brošura

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply