Očekuju samo 15 do 20 djece u grupama

Pedagoškinja podgoričke javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, Danijela Kandić očekuje da će od četvrtka u vrtiće krenuti manje djece i da će prosječno u grupama biti samo 15 do 20 mališana, a u nekim i manje.

Prema njenim riječima, vaspitne jedinice najmnogobrojnije predškolske ustanove u zemlji mogu da ispoštuju većinu mjera koje im je predložio Institut za javno zdravlje.

Ona je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti kazala da je akcioni plan završen prethodne sedmice, napravljen je na osnovu preporuka Instituta i baziran na edukaciji zaposlenih i roditelja, mjerama koje će se sprovoditi i postupanju sa djecom ukoliko dobiju simptome virusa.

“Većina mjera koje je Institut predložio može da se ispoštuje. Prostorije u kojima borave djeca češće će se provjetravati i dezinifikovati nego da sada. Vaspitači će kad god vremenski uslovi budu dozvolili provoditi vrijeme sa djecom u dvorištu. Neće se spajati vaspitne grupe”, rekla je Kandić.

Ona je navela da očekuju prosječno 15 do 20 djece u grupi, a u nekim vaspitnim grupama i manje. U svim vaspitnim jedinicama postojaće prostorija za izolaciju, koja će služiti da se dijete odvoji ukoliko dobije temperaturu. Sa njima će biti i medicinska sestra dok roditelj ne dođe.

“Među djecom tokom spavanja neće biti paravana, iako je to bila preporuka. Ako dijete iz grupe oboli od koronavirusa, cijela grupa će biti izolovana”, kaže Kandić.

Ana Laković iz Savjeta roditelja JPU “Đina Vrbica” kaže da roditelje najviše u ovom trenutku brine zatvaranje vrtića.

“Ukoliko se zatvore biće u situaciji da se snalaze uz nemoguće uslove”, rekla je Laković.

Ona kaže da vjeruje da su roditelji spremni na neku vrstu solidarnosti.

“Mislim da je najveći teret na roditeljima. Od uprave imamo potpunu podršku, sigurni smo da će oni uraditi sve, ali nedostaje institucionalna podrška”, rekla je Laković.

Ona smatra da distanca među djecom neće biti moguća, kao i da će vrtići biti prebukirani.

Prema njenim riječima, roditelji su dobili preporuke da ne šalju dijete u vrtić ukoliko ima tempreturu veću od 37,2, ako je bilo u kontaktu sa zaraženom osobom ili sa nekim za koga se sumnja da je zaražen.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply