Tvrde da rade u septembru, pozivaju inspekcije da se uključe

Ilustracija

Prosvjetni radnici koji su u crnogorskim školama do sada bili angažovani na određeno vrijeme nisu dobili ugovore za septembar, iako tvrde da većina njih radi. To znači, kako objašnjavaju, da za ovaj mjesec neće dobiti plate, poput stalno zaposlenih kolega, i pored toga što obavljaju sve pripreme za početak nove školske godine.

Direktori škola nemaju rješenje za njihov status, a Sindikat prosvjete smatra da to nije mali problem i da se mora nešto uraditi. Sa druge strane, u Ministarstvu prosvjete tvrde da prosvjetni radnici nisu ni bili angažovani u septembru, pa ni ne mogu imati ugovor. Ogorčeni nastavnici najavljuju da će se obratiti i inspekcijama koje treba da utvrde da li su radili u septembru.

Prekid njihovih ugovora u septembru dovodi do još jednog problema, a to je da će im biti onemogućeno i da steknu pravo na ugovore na neodređeno vrijeme.   

V.d. predsjednica Sindikata prosvjete Crne Gore Slavka Bošković kaže da je njihov stav po tom pitanju jasan i isti kao i prethodnih godina.

Ona ističe da svaki rad kolega u okviru redovnih aktivnosti vaspitno-obrazovnih ustanova mora biti isplaćen, kao i da će se zalagati za to.

Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvjete je bilo otvoreno i pitanje onih koji u septembru obavljaju aktivnosti u vaspitno-obrazovnim ustanovama, a sa njima nije zaključen ugovor o radu za navedeni period.

“Iz Ministarstva su nam odgovorili da kolege u septembru ne rade i da sa njima ne treba zaključiti ugovor o radu za ovaj mjesec. Naveli smo da se na ovaj način određenom broju kolega onemogućava i sticanje prava na transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme. Ministar je tada naveo da, osim transformacije ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme, postoji i drugi način na koji zaposleni mogu dobiti rješenje, a to je raspisivanje konkursa na neodređeno vrijeme za sistematizovana i održiva radna mjesta”, rekla je Bošković.

Sindikat prosvjete će, kako je najavila, i ubuduće insistirati kod nadležnih institucija da njihove kolege koje su se našle u ovoj situaciji dobiju novčane nadoknade za svoj rad u septembru.

Ona nije mogla precizirati koliko je prosvjetnih radnika koji rade u septembru bez produženog ugovora na određeno i plate, ali ocjenjuje da taj broj sigurno nije mali, jer ih u Sindikatu svakodnevno zovu i traže pomoć.

Iz Minstarstva prosvjete je objašnjeno da će ugovori za nastavnike koji će biti angazovani na određeno vrijeme važiti od 1. oktobra, kada zvanično i počinje nastavna godina.

“Sve suprotno od toga bi bilo nelogično, jer je suština njihovog angažmana držanje nastave, koje prije 1. oktobra nije bilo”, kažu u Ministarstvu prosvjete.

Prosvjetni radnici koji su se, tim povodom, obratili i Udruženju Roditelji smatraju da je situacija takva da oni zapravo “rade na crno uz dozvolu Ministarstva”.

Za septembar, kako kažu, nijesu dobili nikakav ugovor, a izvršavaju sve radne zadatke, pripremaju sve za novu školsku godinu (pisanje dnevnika, održavanje roditeljskih sastanaka, sjednice aktiva). Imaju, dodaju, iste obaveze kao kolege koje su u stalnom radnom odnosu.

“Direktorica ustanove u kojoj radimo nam je saopštila da nemamo nažalost nikakav ugovor za septembar, a da obaveze završavamo iz ljudskih razloga. Pri tom, niko nas nije ni obavjestio da nećemo imati platu, ni radni staž za taj mjesec,  već smo samo dobijali uputstva za radne zadatke. Sindikat prosvjete se interesovao za naš status, ali je ministar saopštio da nećemo imati nikakav ugovor, niti naknadu za septembar”, navode neki od prosvjetnih radnika, čiji ugovori nisu produženi.

Oni pozivaju Inspekciju rada i Prosvjetnu inspekciju da utvrde, da li oni rade ili ne, da li za taj rad treba da budu plaćeni i ko treba da odgovara i snosi posljedice za to što su angažovani na crno.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply