Jedan od prioriteta biće mentalno zdravlje djece

Jedan od prioriteta svih obrazovnih ustanova u novoj školskoj godini biće mentalno zdravlje djece i komunikacija sa njima, najavile su danas psihološkinje Tamara Milić i Milica Pušonjić.

Pušonjić, koja je i psihološkinja škole “Savo Pejanović”, kaže da oni spremno dočekuju učenike koji će 1. oktobra ući u klupe ili uspostaviti kontakt sa školom i krenuti sa novim obavezama. Prema njenom mišljenju, važno je istaći da će djeca poštovati pravila ukoliko im odrasli daju primjer – učitelji, roditelji, bake i deke.

Pušonjić je dodala da je potrebno djeci objasniti da treba da budu odgovorni, a da odrasli treba takođe da se ponašaju odgovorno, i da će tada i aktuelna situacija kraće trajati.

“Sada je primarno ne samo gradivo koliko njihovo mentalno zdravlje. To znači da treba da ih pitamo kako podnose situaciju, da razgovaramo sa njima oko toga kako su se osjećali prethodnih mjeseci, kao i da im pokažemo da smo srećni što su su ponovo u kontaktu sa školom. Posebno je važno kod djece razvijati otpornost, odnosno mogućnost da sa uspjehom prevazilaze krizne situacije, ali i sposobnost da bez velikog stresa i posljedica prihvate one situacije koje ne mogu da promijene”, dodala je ona.

Kako je poručila Tamara Milić, predstavnica Ministarstva prosvjete, sada je jedan od prioriteta komunikacija – posebno vaspitača sa roditeljima.

“Ono što je izuzetna prednost jeste da smo mi već uspostavili dobar model saradnje i međusobnog odnosa sa roditeljima. Istovremeno, potrebno je da ovo vrijeme roditelji iskoriste za pripremu djece za dolazak u školu i vrtićke vaspitne grupe”, očekuje ona.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply