U vrtić da idu samo djeca zaposlenih roditelja

Zbog ograničenih kapaciteta trebalo bi se postarati da što manje djece od 1. oktobra dolazi u vrtić, usaglasio se Savjet roditelja i uprava JPU “Đina Vrbica” na nedavno održanom sastanku. Oni su, kako su saopštili predstavnici Savjeta, odlučili da pokrenu inicijativu da u vrtić dolaze samo djeca čija oba roditelja rade.

Predsjednica Savjeta Ana Laković kaže da kapacitete nemaju ni u redovnim uslovima, a ne u ovim kada je po djetetu neophodno da se obezbijede tri kvadrata.

“Iz ustanove su saglasni da urade sve što je do njih, a tiče se higijene, kontrole, angažmana učiteljica, mjerenja temperature… Što se tiče kapaciteta došli smo na isto da smo svi svjesni da prostora neće biti i da će biti teško da se organizuje nastava. O svemu tome razgovarali smo i na sastanku Savjeta i odlučili da pokrenemo inicijativu da u vrtić idu samo djeca čija oba roditelja rade. Sa upravom vrtića prvi put smo imali realnu i zdravu priču”, rekla je Laković.

Savjet je po grupama sproveo anketu koja je pokazala da će veliki broj djece ipak ići u vrtić.

“Ima roditelja koji će se snalaziti, ali veliki broj djece će dolaziti u vrtić. Uprava ustanove takođe, planira da sprovede anketu. Međutim, spiskovi sa grupama su objavljeni, vrtić se sprema, ali činjenica je da su to one isti prebukirane učionice o kojima pričamo godinu dana. Teško se tu može organizovati nastava”, ocijenila je Laković.

Savjet roditelja “Đine Vrbice” tražio je od uprave ustanove da ih upozna sa akcionim planom kako bi riješili dileme po pitanju načina funkcionisanja u vrtiću u vrijeme epidemije. Laković kaže da odgovor još nijesu dobili.

“Nijesu nam objasnili kako će se držati distanca. Činjenica je da je držati neće, jer to nije moguće. Startovali smo sa realnom pričom da znamo da su kapaciteti ograničeni i da je nemoguće da i u najmanjoj mjeri taj uzrast vodi računa o distanci. Savjetujemo da svako ko može da ostavi dijete kući da to i uradi. Uprava je kazala da su raspoloženi da se djeca podijele po grupama, pa da neki dolaze popodne. Dodatni kapaciteti ne postoje i svi znamo gdje nam djeca idu”, rekla je  Laković.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply