Šveđani neće vakcinisati djecu protiv koronavirusa

Švedska Vlada neće preporučivati vakcinu protiv korona virusa mlađima od 18 godina. Kako smatraju eksperti iz te zemlje, djeca virus prenose na ograničen način tako da im vakcina nije potrebna, javlja AP.

Sa druge strane, zdravstvene vlasti Švedske preporučuju vakcinu odraslim osobama, posebno onima koje su osjetljiva grupa i starijima.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel objasnio je da Švedska funkcioniše po principu dobrovoljne vakcine, a tako je bilo i za vrijeme prošlih pandemija kada je vakcinisan veliki broj ljudi.

“Vjerovatno smo imali najveći procenat vakcinisanih na svijetu. Na početku neće biti najrelevantnije vakcinisati djecu, nego one koji su rizična grupa – starije i one koji sa njima rade”, rekao je Tegnel.

Od početka pandemije COVID-19 vlasti u Švedskoj su primjenjivale kontroverzni, znatno blaži pristup od ostalih zemalja, pa je tamošnje stanovništvo bilo suočeno sa malim brojem ograničenja u svakodnevnom životu.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika u Švedskoj je usljed toga tokom proljeća bila znatno veća nego u drugim nordijskim zemljama, naročito zbog prodora korona virusa u domove za stare, a za istragu o tome zadužena je specijalna vladina komisija.

Međutim, porast broja zaraženih u Švedskoj danas je jedan od najnižih u Evropi. Konkretno, broj novih slučajeva COVID-a 19 na 100.000 stanovnika u Švedskoj je u protekle dvije sedmice iznosio 30,3, dok je u Španiji on bio 292,2, a slijede Francuska (172,1), Danska (69,2) i Velika Britanija (61,8).

Ipak, kako navodi AP, i dalje nije jasno da li švedski model borbe protiv pandemije funkcioniše, a glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel ponavlja da je još rano za zaključke, budući da se evropske zemlje nalaze u različitim fazama pandemije.

On ne isključuje mogućnost da Švedsku pogodi drugi talas koronavirusa, naročito zbog povratka djece srednjoškolskog uzrasta u školske klupe, i ističe da nadležni treba da budu oprezni i reaguju na prvi znak širenja zaraze kako bi preduzeli mjere za sprječavanje njene eskalacije.

Izvor: Slobodna Evropa

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply