Biće veliki izazov razlikovati koronu od gripa

Polazak djece u vrtiće i škole ove godine zahtijeva povećan oprez roditelja, vaspitača i pedijatara. Svi oni moraju, smatra pedijatar dr Siniša Vuleković, dati  svoj maksimum kako bi najmlađi bili što bezbjedniji i zdraviji.

Vuleković je gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti, ocijenio da će to biti veliki izazov.

“Biće izazovno i napraviti razliku između sezonskog gripa i kovida-19. Ne znamo sve simptome koronavirusa, samo veći dio karakterističan za odraslu i pedijatrijsku populaciju. Generalno mi i dalje učimo o ovoj bolest, a onda ne bi trebalo da budemo na bilo koji način nadobudni i da mislimo da znamo sve. To ne treba od nas da očekuju ni roditelji. Kada dodje dijete nećemo znati u svakom momentu da li je ono bolesno od koronavirusa, ali ste zato dužni kao ljekar da budete još oprezniji i da imate stalni kontakt sa svojim pacijentom. Morate biti u toku sa bolešću, sa njenim pozitivnim i negativnim stranama”, rekao je Vuleković i dodao da su kod koronavirusa kod djece do sada bili zastupljeniji stomačni problemi nego respiratorni, te da šarenolikost simptoma zna da zbuni.

On ističe da će bilo kakva infekcija kod djece značiti isključivanje iz kolektiva, a to su povećana temperatura, povraćanje, dijareja, respiratorni problemi…

“Svi mi želimo neke gotove odgovore, želimo da naša djeca budu apsolutno zdrava što je nemoguće, da dobijemo gotovo rješenje kako ćemo se izboriti sa ovom bolešću. Da to znamo ne bismo ovoliko o njoj razgovarali. U svakom slučajku, ono što može da nas dovede do dobrih rezultata je zaista pridržavanje i jasan stav kako treba da živimo u doba kovida, odnosno poštovanje stavova epidemiologa. Biće ovih dana sigurno i jansih uputstava kako treba da se ponašaju i roditelji i djeca. To je kompleksna priča”, smatra Vuleković.

Niko na svijetu, objasnio je Vuleković, ne može garantovati da nam se dijete neće zaraziti u vrtiću i da će biti potpuno bezbjedno bilo gdje, ali je najbitnije da se pridržavamo osnovnih mjera, da ne pravimo paniku jer smo svi u istoj situaciji.

Vuleković savjetuje da je za dobar imunitet kod djeteta neophodno dovoljno sna, da dijete legne u “normalno” vrijeme, da provede dovoljno vremena u igri, da se kvalitetno hrani, te da smo kao roditelji dužni da mu pružimo optimističnu sliku u kući i prijatnu atmosferu.

“Da li ćemo uključiti minimalnu suplementaciju to je manje bitno, kad ispunimo ove elementarne stvari koji su znali naši stari, uradili smo pravu stvar”, rekao je Vuleković.

On savjetuje da je za dobar imunitet kod djeteta neophodno dovoljno sna, da dijete legne u „normalno“ vrijeme, da provede dovoljno vremena u igri, da se kvalitetno hrani, te da smo kao roditelji dužni da mu pružimo optimističnu sliku u kući i prijatnu atmosferu.

„Da li ćemo uključiti minimalnu suplementaciju to je manje bitno. Kada ispunimo ove elementarne stvari koje su znali i naši stari, uradili smo pravu stvar“, rekao je Vuleković.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply