SNP: Drsko je tražiti da đaci nose tri maske dnevno

Socijalistička narodna partija Crne Gore traži od Ministarstva prosvjete da se što prije odredi prema peticiji koju je potpisalo više od hiljadu roditelja, kojom traže da se ukine obavezno nošenje maski u učionicama. Predlog Ministarstva prosvjete da djeca u školu nose po tri maske dnevno, iz SNP-a ocjenjuju kao neodrživ, čak i drzak.

„U aktuelnoj ekonomskoj situaciji, odnosno krizi koja potresa Crnu Goru, tražiti od roditelja da djeci obezbijede nošenje tri maske u školu svakog dana, smatramo neodrživim, pa čak i drskim predlogom“, kazali su iz SNP.

U saopštenju navode da je do početka školske godine ostalo  svega dvije sedmice, a Ministarstvo prosvjete ne pronalazi način da se izbori sa aktuelnim problemima.

„Otkad je njegova partija na izborima prošla kao bosa po trnju, Damir Šehović se očigledno ne bavi svojim poslom”, kazali su iz SNP-a.

U toj partiji su saglasni sa predlogom roditelja da učenici nose maske samo do ulaza u učionicu, a zatim da ih skidaju.

“Uz obezbjeđenje neophodne distance između klupa, kao i adekvatnu higijenu, smatramo da bi se omogućila dovoljna prevencija i da bi se moglo stvoriti okruženje sigurno za boravak djece u školama”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a ukazuju da brojni stručnjaci upozoravaju da će djeca koja nose maske nekoliko sati biti izložena stresu, opterećenju, ali i nepotrebnom strahu.

“Prema naučnim dokazima, nošenje maski izaziva niz psiholoških posljedica na rast i sazrijevanje djeteta, socijalizaciju i osjećaj bliskosti sa drugom djecom. Takođe, vlažne maske izazivaju porast bakterija i postepeno trovanje organizma toksinima”, kazali su iz SNP-a.

Priličnu konfuziju, kažu, izaziva i odluka da dio učenika pohađa nastavu u školama, dok će drugi dio to činiti onlajn.

“SNP ukazuje i na to da je neophodno da škole obezbijede tehničku podršku kao što su telefoni, tableti, laptopovi i internet, jer postoji veliki broj porodica sa više djece, pa ne mogu svi pratiti nastavu sa jednog uređaja. SNP CG traži od nadležnih iz ovog resora da što prije izađu sa održivim rješenjima koja će ići u korist djece i roditelja, kako bismo školsku godinu otpočeli na najbolji i najsigurniji mogući način”, zaključuju iz SNP-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply