Uznemirujući video i dalje na TikToku

Društvena mreža za razmjenu video snimaka TikTok pokušava da ukloni video klipove na kojima se vidi čovjek koji je izvršio samoubistvo. Kako prenosi BBC, taj video snimak već nekoliko dana kruži ovom platformom, a kako su naveli neki roditelji, neprikladni sadržaj vidjelo je minulih dana i dosta djece u Crnoj Gori.  

Klip je prvo postavljen na Fejsbuku, a zatim je podijeljen i na Tviteru i Instagramu.

TikTok je izuzetno popularna društvena mreža među mladima, a mnogi korisnici su prijavili da su naišli na uznemirujući video, čiji sadržaj ih je šokirao.

Tako je reagovala i jedna četrnaestogodišnja djevojčica iz Edinburga, kada je ugledala video materijal.

“Plakala je i govorila kako joj je pozlilo. Tresla se kao prut i jecala. Bila je u veoma lošem stanju. Nikada je nisam vidjela tako uznemirenu, trebalo joj je vremena da progovori”, rekla je majka djevojčice.

Ona je dodala, listala je pjesme i smiješne video snimke, a onda je naišla i na pomenuti video na kojem se vidi čin samoubistva.

Prema riječima majke, od incidenta, njena kćerka spava sa upaljenim svjetlom i neprestano proživljava košmare. Kako kaže, “još uvijek je u šoku, što može potrajati mjesecima”.

Iz TikToka su saopštili da će blokirati profile koji dijele sporni video snimak.

“Naši sistemi automatski otkrivaju i označavaju ove klipove zbog kršenja naših smjernica i pravila koja su usmjerena protiv sadržaja koji prikazuje ili promoviše samoubistvo”, rekli su predstavnici TikToka.

Oni očekuju da su njihovi korisnici prijavili uznemirujući sadržaj i upozorili druge da ga ne gledaju i ne dijele dalje na drugim društvenim mrežama, najviše zbog poštovanja prema porodici čovjeka koji je izvršio samoubistvo.

Algoritmi TikToka često korisnicima preporučuju sadržaje drugih osoba koje određeni korisnik ne prati direktno. Zbog ovog incidenta reagovao je i Fejsbuk.

“Uklonili smo originalni video sa Fejsbuka prošlog mjeseca, na dan kada je on emitovan i od tada koristimo tehnologiju automatizacije za uklanjanje kopiranog i podijeljenog materijala”, rekli su iz Fejsbuka.

Izvor: BBC

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply