Sindikat prosvjete dostavio predloge, većina nije prihvaćena

Sindikat prosvjete Crne Gore dostavio je preporuke Ministarstvu prosvjete u vezi sa organizovanjem nove školske godine, ali, kako tvrde njegovi predstavnici, većina nije prihvaćena.

Početak školske godine najavljen je za 1. oktobar, a Institut za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvo posvjete dostavili su ustanovama set mjera koje bi trebalo da obezbijede što manji rizik za đake i nastavnike od infekcije koronavirusom. Preporuke su pripremljene i za vrtiće, jer i oni sa radom počinju 1. oktobra.

„Na ovaj način i uz ove preporuke smo mogli da počnemo školsku i nastavnu godinu još 1. septembra“, smatra predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete, Slobodan Savović.

On je spreman da organima Sinidikata prosvjete predloži čak i novo odlaganje početka školske godine, ako se uskoro ne definišu stavovi u vezi sa preporukama te organizacije u vezi sa nastavom i zaštitom prosvjetara u doba epidemije koronavirusa.

Iz Sindikata najavljuju da neće dopustiti zdravstveno i finansijsko ugrožavanje prosvjetnih radnika.

Savović za Vijesti ocjenjuje da će se novim školskim kalendarom platiti nečiji kolektivni godišnji odmor i nerad.

Novim školskim kalendarom, koji je donio ministar Damir Šehović, predviđeno produžavanje oba polugođa, ali i rad subotom, zbog čega je Savović izuzetno ogorčen.

“U vanrednoj situaciji trebalo je smanjiti broj radnih dana i kroz redukciju planova i vaspitno-obrazovnih ciljeva, što je bio posao Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje, čime bi se izbjeglo ovakvo rješenje”, kazao je on Vijestima.

Prema njegovim riječima, od 200 do 300 prosvjetnih radnika, koji su imali ugovore na određeno radno vrijeme, nijesu primili septembarsku platu.

„Ovo je moglo da se izbjegne tako što bi školska godina počela 1. septembra, a nastavna 1. oktobra, što je bio naš predlog koji nije uvažen“, kazao je Savović.

Poručuje i da je nejasno ko će obezbijediti zaštitnu opremu. Podsjeća da je nedostatak novca hronična boljka škola.

“Nećemo dozvoliti da ovo padne na teret prosvjetara, jer nije u pitaanju mala količina i sitan novac. Uzmimo za primjer jednu učiteljicu kojoj su dnevno potrebno bar dvije maske. To je 10 maski za jednu radnu sedmicu, a 40 na nivou mjeseca, pa je lako izračunati koliko je to novca“, ističe Savović.

Ukazuje da će i da će rad u školama po preporukama “neminovno dovesti do povećanja obima posla prosvjetnih radnika, odnosno do časova preko norme”.

Prosvjetari su, kako dodaje, već pokazali visok nivo posvećenosti poslu i odanosti višim ciljevima, ali u novonastaloj situaciji neće dozvoliti da se zbog bilo kakvih izgovora neko igra sa zakonskim rješenjem da njihova zarada počiva na normi i neposrednom radu sa učenicima.

>”S tim u vezi, i ostale stavke Granskog kolektivnog ugovora, kojih je više i odnose se na uvećanje zarada koja moraju biti ispoštovana (odjeljensko starješinstvo, stečena zvanja, rad u više odjeljenja, rad u dvije ili više škola…), moraju biti ispoštovani, a način isplate dogovoren početkom školske i nastavne godine“, kazao je Savović.

Naglašava pritisak na prosvjetne radnike u vezi sa onlajn nastavom. Tvrdi da niko nema pravo da od prosvjetnog radnika zahtijeva rad na određenim platformama ili bilo kojim oblicima nastave ako oni za to nijesu obučeni ili nemaju adekvatna tehnička sredstva (lap top, tablet, pametni telefon…).

Savović podsjeća na to da je Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju garantovana autonomija prosvjetara u izboru metoda i oblika rada i zadataka koje će davati učenicima.

“Posebno tužno je to što je veliki broj podgoričkih škola opremljen zastarjelom kompjuterskom tehnikom, lošim internt signalom, što dodatno otaževa naš rad sa učenicima. Ne može Mininistarstvo da traži savremene oblike nastave sa zastarjelom opremom i planovima i programima“, ocijenio je Savović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply