Zalivanje zuba najefikasnija zaštita od karijesa

Dječija i preventivna stomatologija nastala je iz potrebe da se i najmlađim članovima društva, odnosno djeci pruži potpuna stomatološka zaštita. Zdravi zubi dio su usne duplje i imaju višestruku funkciju. Oni učestvuju u funkciji žvakanja i govora, imaju estetski značaj, podstiču rast i razvoj vilica, odnosno skladan razvoj lica, a takođe imaju i veliki uticaj na psihički razvoj djeteta.

Bolesni zubi često izazivaju patološke promjene, što negativno utiče na zdravlje i razvoj djeteta. Zdravlje usta i zuba kod djece preduslov je opšteg zdravstvenog stanja, jer nema totalnog zdravlja bez oralnog zdravlja.

“U širem smislu, stomatološka prevencija kod djece predstavlja kombinaciju dvije oblasti stomatologije – dječiju i preventivnu. U užem smislu, predstavlja očuvanje i prevenciju nastanka oboljenja zuba, usta i vilica kod djece. Prije svega, o oralnom zdravlju djeteta potrebno je voditi računa od samog rođenja, od pravilnog dojenja i ishrane, na prvom mjestu. Što se tiče oralnog zdravlja, tu prije svega treba voditi računa da dijete ne stekne neke loše navike, kao stiskanje jezika, sisanje palca i predugo korišćenje cucle”, istakao je dr Marko Rašović iz ordinacije “Dr Rašović” iz Podgorice.

Važno je, objašnjava on, kontrolisati i unos šećera.

“Treba kontrolisati unos šećera, prije svega se misli na frekvenciju, a ne na količinu, odnosno, bitno je da dijete ne uzima slatkiše previše puta dnevno. Uzimanje sokova kasno uveče pokazalo se kao najčešći razlog nastanka cirkularnog karijesa kod djece. Vrlo je važan pristup roditelja jer su oni ti koji će voditi računa o održavanju higijene dok djeca ne odrastu i steknu osnovne motorne sposobnosti da potpuno samostalno peru zube. To se obično dešava oko osme godine. Po samom nicanju zuba, roditelji održavaju higijenu blagim ispiranjim usta i korišćenjem vate kojom blago peru zubiće. Kasnije, djeca polako počinju sama da se navikavaju da koriste dječije četkice za zube”, kazao je dr Rašović.

On smatra da prva posjeta stomatologu treba da bude i prije nicanja mliječnih zuba.

“Što se tiče prve posjete kod stomatologa, najbolje je početi nakon nicanja mliječnih zuba, kada se dijete navikava na dolazak, priča se sa malim pacijentom i uradi se pregled. Treba voditi računa da prva posjeta prođe kroz igru, uradi se poliranje zuba, sve radi lakše saradnje sa pacijentom u budućim posjetama”.

Kada je riječ o osnovnim preventivnim mjerama koje se koriste u stomatologiji kod djece, ima li nekoliko.

Dr Rašović je podsjetio na nekoliko osnovnih preventivnih mjera koje se koriste u stomatologiji kod djece:

-Profesionalno čišćenje zuba – ovdje se prije svega misli na mašinsko poliranje zuba, čime se dijete motiviše da samo održava zube, a i oslobađa straha od stomatologa.

-Fluorizacija zuba – fluoridi se mogu primjenjivati endogenim (sistemskim) i egzogenim (lokalnim) putem. Dokazano je da se fluor ugrađuje u zubnu gleđ i stvara fluoroapatit, mineral koji je znatno otporniji na mehaničko trošenje kiseline od postojećeg hidroksiapatita. O načinu korišćenja fluorida potrebno je obratiti se stomatologu, s obzirom da se u Crnoj Gori ne obavlja fluorisanje vode, kao jedna od najznačajnih sistemskih metoda. Egzogene metode podrazumijevaju lokalno aplikovanje fluorida na površinu zuba, radi stvaranja kvalitetnije površine gleđi, koja bi bila otpornija na kariogene nokse. Na površinu zuba se mogu aplikovati preparati fluora visoke, srednje i niske koncentracije.

-Zalivanje fisura – neizostavni dio preventivnog programa je i profilaktički postupak zalivanja, odnosno zaštite jamica i fisura griznih površina zuba od kariogenih faktora u ustima.

Zalivanje fisura je, kako je istakao Rašović, jedna je od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa.

“Prvenstveno se štite prvi stalni kutnjaci koji su nesumnjivo najznačajniji zubi za razvoj i funkciju organa za žvakanje. Ova jednostavna, bezbolna i bezbjedna mjera namijenjena je novoizniklim zubima, ali i svakom zubu za koji se procijeni da se nalazi u visokom riziku za nastanak karijesa. Ovo su minimalno invazivne stomatološke procedure koje djeca vrlo lako prihvataju, a doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja usta. Naime, fisurni sistem na griznim površinama stalnih molara, pa čak i premolara, umije da bude vrlo izražen i kapljičastog oblika, gde je najtanji dio u kontaktu sa površinom zuba, a deblji okrenut pulpi zuba. Da bi zaštitili prodor bakterija u ove prostore savjetujemo zalivanje svih stalnih molara nakon njihovog nicanja, a ukoliko dijete pokazuje izrazit stepen rizika za pojavu karijesa, predlaže se i eventualno zalivanje fisura na premolarima, ukoliko su izražene. Pomenute preventivne mjere, uz redovne kontrole kod stomatologa, popravke mliječnih zuba kao i praćenje smjene zuba radi prevencije ortodontskih problema, ili reakcije u slučaju istih, kao i rana motivacija i edukacija o pravilnom pranju zuba, omogućavaju rano otklanjanje svih potencijalnih prijetnji za oralno zdravlje najmladjih pacijenata”, zaključio je dr Rašović.

Izvor: Stomatologija.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply