Ministarstvo ne može nabaviti maske za sve

U školske klupe se od 1.oktobra vraćaju učenici prvih šest razreda osnovnih i prvog razreda srednjih škola, a roditelji većine njih će, kako su najavili iz Ministarstva prosvjete, morati ipak sami da obezbijede po tri maske dnevno. Kako je danas saopštio Veljko Tomić iz Ministarstva prosvjete, nadležni će u prvom periodu biti u mogućnosti da nabave samo dio zaštitne opreme.

“Na osnovu jasnih preporuka koje su dobili od Instituta za javno zdravlje, napravili smo specifikaciju opreme. Ne radi se tu samo o maskama. Bićemo u prilici da obezbijedimo i velike količine srestava za dezinfekciju prostora, a sve škole će dobiti bezkontaktne toplomjere za mjerenje temperature. U određenim slučajevima ćemo za nastavnike koji će imati neposredan kontakt sa djecom i za asistente u nastavi obezbijedićemo i vizire. Naravno, u planu je i nabavka određene količine maski. U sistemu obrazovanja osnovnih i srednjih škola imamo oko 100 hiljada učenika i kada bi svako dobio po tri maske dnevno, pa puta 30 dana,  došli bismo za određeni period i do brojke od više desetina miliona maski. To  u ovom trenutku nije realno bilo obezbijediti. Svakako napravili smo specifikaciju za nabavku neke početne količine”, rekao je Tomić.

On je kazao da će pokušati da organizuju nastavu sa raspoloživim kadrom. U svim situacijama u kojima zaista bude potrebno biće, rekao je on, angažovani i novi nastavnici.

“ U preporukama Instituta navedeno je da su učenici dužni da nose maske već prilikom ulaska u školsko  dvoriste. Maske se nose tokom cijelog boravka u učionicama. Za osnovne škole nastava može trajati najduže dva i po, a za srednje 3 sata. Da bi se izbjegao broj nekontrolisanih kontakata, plan je da djeca  tokom jednog dana borave u istoj učionici”, rekao je Tomić.

Kada je riječ o užini, on smatra da je najbolje da učenici izbjegavaju konzumiranje obroka u školama i ako je moguće da to učine kući.

“ Ako se ipak odluče za užinu, preporučeno je da hranu donesu od kuće, a obrok će imati u istoj učionici”, rekao je Tomić.

U slučaju prvih eventualnih slučajeva zaraze, sve škole moraju imati jednu ili dvije prostorije za izolaciju đaka koji tokom nastave ispolje neki od simptoma .

“Ta dhjeca će odmah biti odvedena u tu prostoriju. Škola je dužna da odredi osobu koja će komunicirati sa epidemiološkim službama i sanitarnom inspekcijom. Dalje postupanje prelazi u nadležnost tih službi koje će doći, eventualno testirati”, rekao je Tomić.

Upitan da li su adaptirani toaleti u školama, poboljšani uslovi boravka i imaju li sve seoske škole vodu, on je kazao da su u Ministarstvu prosvjete u prethodnom periodu prije svega bili angažovani na pripremi onlajn nastave.

“Škole su u skladu sa svojim mogućnostima imale ulaganja i u tom dijelu, iz svojih sredstava i novcem koje su dobile od Minsitarstva”, kazao je Tomić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply