Kavarić za to da djeca krenu u školu, u realnom obliku

Direktor Doma zdravlja Podgorica, pedijatar Nebojša Kavarić smatra da djeca treba da krenu u školu i da ona treba da funkcioniše u realnom obliku, ali da im se obezbijedi adekvatna zaštita u skladu sa njihovim uzrastom.

“Škola i odlazak u školu nemaju samo obrazovni već i vaspitni i socijalni aspekt. Važno je da se škola odvija u realnom obliku uz mjere zaštite primjerene uzrastu i nivou koji smo u stanju da obezbijedimo” rekao je on u Bojama jutra Televizije VIjesti.

Prema njegovom mišljenju, ni za jedno dijete neće biti dobo ostane izolovano duži vremenski period.

“Nijesu djeca pioni pred kompjuterom, da ne gledaju drugove, da ne trče, ne smiju se…”, dodao je Kavarić.

On je podsjetio da djeca nemaju teže oblike COVID-19 ali jesu prenosioci, Smatra da ne treba zanemariti opasnost od toga da će se pojaviti neko dijete sa teškom kliničkom slikom koje može završiti na intenzivnoj, a ljekarima kaže da ništa neće biti lakše od toga što se to ne dešava prečesto, jer će taj jedan slučaj biti više nego dovoljan,

Govoreći o tome da li djeca treba da nose makse, Kavarić je podsjetio da ona često trče, povrjeđuju se i padaju, a da maska sa sobom nosi određeni stepen opasnosti u takvim slučajevima.

“Da li će maske biti obavezene treba da zavisi od uzrasta djeteta, od aktivnosti koje ima, od toga koliko će nastavnika biti sa njima u učionicama. Ne sumnjam da će nadležni u Ministarstvu prosvjete poslušati predloge struke”, kaže Kavarić.

Asocijacija preventivne pedijatrije i Udruženje pedijatara će, kako je najavio, dostaviti svoje preporuke Institutu za javno zdravlje u vezi sa ovom problematikom, a posebno statusom imunizacije i testiranja profesora i nastavnog osoblja. Kavarić je predsjednik Asocijacije preventivne pedijatrije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply