Nema inficiranih trudnica, prijem sa negativnim testom

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nema trudnica koje su inficirane COVID-19, a od početka epidemije do danas u tom porodilištu je urađeno preko 1,2 hiljade porođaja.

Pacijentkinje koje zahtijevaju intervenciju u kratkoj introvenskoj anesteziji shodno sprovedenoj pripremi, sada moraju imati i negativan test na COVID.

Ostale pacijentkinje koje su primljene na GAK se takođe testiraju, osim trudnice u aktivnoj fazi porođaja. Prema njima se ponašaju kao potencijalno inficiranim  osobama.

“Na Klinici radni proces se odvija shodno preporukama IJZ-a. Kod nas nema trudnica koje su inficirane kovidom 19. Naše porodilište važi za bezbjednu Kliniku“, kazao je specijalista ginekologije i akušerstva Milutin Mitrović u Jutarnjem programu RTCG

Trudnice koje su pozitivne na virus korona i koje imaju respiratorne infekcije se upućuju u Opštu bolnicu Codra gdje se i porođaju.

Ukoliko trudnica ima simptome COVID-a ili je pozitivna na koronu, a neohoda joj je pregled nakon 21 sat pregledaju je na GAK-u Kliničkog centra u specijalno opremljenoj ambulanti pod specijalnim uslovima.  

Na GAK-u je do sada urađeno 115 testiranja trudnicama koje su u prijemnoj ambulanti primljene kao hitni slučajevi van radnog vremena.

Mitrović objašnjava da, ukoliko nemaju težu kliničku sliku, porodilje koje su COVID pozitivne se ponašaju kao i sve druge.

„Trudnice koje imaju preko 36 godina, dijabetes, pritisak, mogu imati težu sliku ukoliko su inficirane virusom. Majke su zabrinute kako će proći porođaj i boje se za bebu, međutim nema mjesta strahu. Porođaj se odvija po akušerskim indikacijama, ne daje se prvenstvo carskom rezu“, naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, ljekari na ginekologiji Kliničkog centra nemaju potvrđenih slučajeva i neko veliko iskustvo sa ovom bolešću mešu trudnicama, što je dobro, ali su svakodnevno u kontaktu sa kolegama iz inostranstva.

Mitrović podsjeća da virus nije izolovan u plodovoj vodi, niti majčinom mlijeku.

“To je važno zato što ne treba prekidati trudnoću kada je trudnica pozitivna na virus i ona nakon porođaja može dojiti svoje dijete“, objasnio je on.

Operativni program na toj Klinici trenutno je stopiran, osim za pacijentkinje sa malignim bolestima koje prilikom prijema moraju imati negativan test, ne stariji od 48 sati.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply