Traže besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce kao i vrtiće

Prosvjetna zajednica Crne Gore zatražila je danas od Vlade da u narednoj školskoj godini svi osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike, kao i da bude besplatno pohađanje ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji države.

Ova organizacija, koja ima oko 400 članova zaposlenih u sektoru obrazovanja, dostavila je premijeru nekoliko zahtjeva čije ispunjavanje im se čini neophodnim da bi se školovanje tokom krize COVID-19 omogućilo na što kvalitetniji način svakom djetetu u Crnoj Gori.

 “NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore smatra opravdanim i podržava zahtjev Udruženja Roditelji za obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola, s tim da se taj zahtjev proširi i na učenike srednjih škola”, piše u njihovom pismu premijeru.

Traže da se hitno obezbijede laptop ili tablet računari i internet konekcija svim učenicima i nastavnicima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih vaspitno-obrazovnih ustanova, kako bi svakom đaku, bez izuzetka, bilo omogućeno kvalitetno učenje na daljinu.

Smatraju neophodnim i da se organizuju obuke za sve nastavnike da bi savladali ne samo osnovne IT vještine, već i digitalnu pedagogiju, kao i da bi se radilo na stvaranju efikasne onlajn platforme za učenje na daljinu.

Prosvjetna zajednica traži da se uradi i sa javnošću podijeli hitna procjena potreba i mogućnosti svake škole, koja će dati podatke o broju đaka i nastavnika koji pripadaju rizičnim grupama, kao i o broju škola koje mogu u potpunosti ispoštovati mjere NKT-a. Na taj način bi se dobilo i broj onih koje imaju previše đaka, i moraju hitno reogranizovati nastavni proces.

“S obzirom na to da je do 1. septembra ostalo tek dvije sedmice, smatramo da je Ministarstvo prosvjete do sada moralo da uradi ovu procjenu”, dodaju iz Prosvjetne zajednice.

Pozivaju na saradnju s lokalnim vlastima i drugim sektorima da bi se problem s nastavom u prebukiranim školama riješio kroz organizaciju u drugim prostorijama koje su na raspolaganju u lokalnoj zajednici, poput zatvorenih kulturno-informativnih centara, pozorišta, bioskopa i sl.

Zahtijevaju i da se odluke o mjerama u vezi s obrazovanjem donose na osnovu kontinuiranih konsultacija sa korisnicima – djecom i mladima, kao i sa roditeljima i zaposlenima u skladu sa preporukama UNICEF-a.

S tim u vezi, predlažu redovne konsultacije kroz postojeće organe svake škole – đačke parlamente, roditeljske savjete i nastavnička vijeća, I napominju da je Ministarstvo prosvjete do sada to već trebalo da uradi.

Ovi zahtjevi dostavljeni su i Udruženju Roditelji, UNICEF-u, Savezu samostalnih sindikata Crne Gore, Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, Ombudsmanu, Prvom udruženju roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, Udruženju mladih sa hendikepom, Centru za romske inicijative, Centru za građansko obrazovanje i drugim organizacijama civilnog sektora. Od svih njih je zatražena podrška u ostvarivanju ovih zahtjeva.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply