Ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko

Foto: Ilustracija

Ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko, svako je savršeno, ono je zlatna tečnost, daje bebi antitijela koja je štite cijeli život, kaže patronažna sestra Sanela Ljuljanović Rastoder i dodaje da ne postoji ništa zdravije.

Ona kaže da je definicija dobrog dojenja dobar položaj i što češće dojenje.

„Kolijevka položaj najviše preporučujemo. Bitno je da majki bude udobno, da budu zajedno. Ako imate dobre položaje i česte podoje imaćete uspješno dojenje“, naglasila je Ljuljanović Rastoder gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti povodom Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava od 1. do 7. avgusta.

S obzirom na to da mnoge zene koje nijesu dojile bebu, kažu da nijesu mogle jer jednostavno nijesu imale mlijeka, Ljuljanović Rastoder to komentariše kao jednu veliku zabludu.

„Niko ne može da zna koliko majka ima mlijeka u grudima. Ako sumnjamo da majka nema dovoljno mlijeka, tada osluškujemo bebu i upućujemo je pedijatru koji će odlučiti da li treba dodati adaptirano mlijeko“, rekla je ona.

Dr Edita Bašović kaže da su prema posljednoj statistici, samo 20 odsto žena u Crnoj Gori dojile bebu u prvih šest meseci. Međutim, kako kaže, ne slaže se sa tim zato što iz prakse i iskustva zna da je mnogo više žena koje su u prvim mjesecima bebinog života uspostavile laktaciju.

„Treba majke koje doje dobro ohrabriti“, naglašava doktorka.

Ona je ukazala na važnost dojenja.

„Brojni su benefiti dojenja i po majku i dijete. Majke koje su dojile imaju manje šanje da obole od karcinoma dojke, karcinoma materice, ili dijabetesa, a pokazalo se da djeca koja su dojila bolje uspostave emotivne kontakte sa okolinom“, rekla je Bašović.

Doktorka takođe kaže da bebu treba dojiti „spontano“, te da ne gledamo je li prošlo dva ili tri sata od podoja, posebno u prvom tromjesječju.

„U prvim mjesecima potrebni su češći podoji. Kad beba počne da dobija ne težini, onda se ne mora buditi. Sve je individualno od djeteta do djeteta“, istakla je ona.

Međutim, ako primijete da beba nije dovoljno dobila na težini uključuju i formulu. Doktorka kaže da se pokazalo da je zadnje mlijeko najkaloričnije.

Ukoliko beba ima grčiće, doktorka savjetuje da se izmasira stomačić i da poslije podoja beba obavezno podrigne. Ako to ne pomogne, onda se uključuju kapi protiv grčića.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply