Pandemija pojačava anksioznost i depresiju kod novih majki

Foto: Ilustracija

Svake godine otprilike jedna od sedam novih mama bori se s anksioznošću i depresijom nakon porođaja, ali prema novom istraživanju objavljenom prije dvije sedmice u Frontiers in Global Women’s Health, pandemija koronavirusa pogoršava te brojke.

Stručnjaci su od samog početka zabrinuti zbog uticaja pandemije na mentalno zdravlje novih majki, a ovo istraživanje samo potvrđuje da su strahovi bili opravdani. Istraživanje je obuhvatilo 900 žena (520 je bilo trudno, a 380 ih je rodilo u prošloj godini) i otkrilo je da su se simptomi depresije i anksioznosti trudnica i majki značajno povećali tokom ove globalne zdravstvene krize.

Prije pandemije, 29 odsto tih žena imalo je simptome umjerene do visoke anksioznosti, a 15 odsto je imalo depresivne simptome. Tokom pandemije taj se broj gotovo utrostručio pa je 72 odsto ispitanih žena reklo da su osjećale snažnu anksioznost, a 41 odsto njih je prijavilo simptome depresije.

Prilagođavanje roditeljstvu nakon porođaja je izazovno i u normalnim okolnostima, a kamoli usred globalne pandemije.

Zabrinutost zbog potencijalne izloženosti COVID-19 u kombinaciji s preporukama za fizičko distanciranje, može pogoršati depresiju i smanjiti pristup resursima, poput zdravstvene zaštite i socijalne podrške, a koje žene koriste za izgradnju otpornosti i podsticanje oporavka nakon porođaja. U nedostatku ovih ključnih faktora, posljedice za nove majke mogu biti veoma štetne.

Doživljavanje depresije i anksioznosti tokom trudnoće i postporođajnog perioda može imati štetne efekte na mentalno i fizičko zdravlje majke i djeteta koji mogu trajati godinama. Takvi efekti mogu uključivati ​​prerano rođenje djeteta, smanjeno vezivanje majke i novorođenčeta i kašnjenje u razvoju.

Ključno je zato povećati svijest o uticaju socijalne (i fizičke) izolacije na mentalno zdravlje trudnica i žena nakon porođaja i pružiti im svu pomoć i podršku kako bi zaštitili njihovo i zdravlje njihovih beba.

Ukoliko ste trudni ili ste nedavno postali majka, a borite se s anksioznošću ili depresijom, molim vas potražite pomoć…ne morate taj pakao prolaziti sami!

Izvor: Supermame.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply