Kolica samo kad se boravi napolju, ne i kod kuće

Beba u kolicima treba da boravi samo dok je u šetnji i napolju, a nikako ih ne treba koristiti za boravak i spavanje kod kuće, što se dešava, upozorava dječija fizijatrica Milena Adžić.

Ona podsjeća da su kolica kolica sastavni dio života svake bebe u prvoj godini života i da prije svega treba da budu napravljena od prirodnih materijala i dovoljno prostrana za bebu.

„Kolica treba da služe samo za izlazak i šetnju bebe u spoljašnju sredinu, a nikako za boravak i spavanje kod kuće, sto iz prakse mogu da potvrdim da ima slučajeva“, poručuje ona u razgovoru za Portal Roditelji.me.

Osim što trebaju da imaju karakteristike koje zadovoljavaju udoban i pravilan boravak bebama, kolica treba da budu laka za rukovanje, da sadrže dodatne sadržaje koji su potrebni za njegu beba tokom korišćenja kolica i lako sklopiva kako bi mogla da se smjeste u automobil.

Doktorka Adžić predlaže da se u najranijem uzrastu do 4 mjeseca koristi korpa koja je ravna ili u obliku jajeta odosno gnijezda,a nakači se na konstrukciju kolica.

„U periodu od 5. mjeseca i dalje, sjedište treba da bude na podešavanje kako bi beba mogla da bude uzdignuta na nivo od 45 stepeni. U uzrastu od 6 do 7 mjeseci podižu se na 60 stepeni, a kada dijete savlada stabilno sjedenje pod uglom od 90 stepeni“, objašnjava ona.

Nakon prohodavanja preporučuje se da dijete što manje provodi vremena u kolicima, izuzev ako služe roditeljima iz praktičnih razloga, kao vrsta prevoznog sredstva za dijete.

Na pitanje da posavjetuje roditelje koju vrstu zaštite od svjetlosti i insekata da koriste u toku ljetnjih mjeseci, doktorka Adžić navodi da je dok se koristi korpa ona dovoljna i potpuna zaštita od sunca. U tom periodu kao zaštita od insekata može se uptrebljavati neka prozirna tkakina, npr. gaza prije nego pelena, koja neće dozvoliti ulazak insekata, a omogućiće protok vazduha.

U kasnijem uzrastu obično se kao zaštita od sunca koriste razni suncobrani, a od insekata u tom periodu nema neke dodatne opreme.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply