Boravak u dežurnim vrtićima iziskuje novu adaptaciju – pripremite se

Za mnogu djecu koja idu u vrtić ljeto može biti stresno zbog promjena koje se dešavaju tokom ljetnjih mjeseci pa se ovaj period može uporediti s procesom adaptacije jer borave u novom prostoru, okružena novim i nepoznatim prijateljima i vaspitačima. Zato je važna kvalitetna priprema djece na novu situaciju, a to je zajednička obaveza roditelja i vaspitača.

Tokom ljeta dječji vrtići prelaze na ljetnu organizaciju rada pa javne predškolske ustanove obično zatvaraju dio objekata, i vaspitno-obrazovni rad se organizuje u manjem broju grupa u centralnom objektu.

Sve promjene u rutini mogu kod vašeg djeteta podstaći razvoj samostalnosti i brige za sebe i svoje stvari, snalaženje u novim i nepoznatim situacijama, razvoj društvenosti i socijalizacije, a i pozitivna strana ove promjene je da kratko traje.

Što možete uraditi?

  • Razgovarajte s djetetom o novoj situaciji, objasnite mu promjene koje ga očekuju i ohrabrite ga da za sva pitanja i nedoumice može da obratiti novim vaspitačima.
  • Prilikom dolaska prve dane ostavite sebi dovoljno vremena da bi zajedno upoznali novi prostor, pronašli grupu gdje će dijete boraviti i vaspitača s kojim ćete ga ostaviti.
  • Dobro proučite raspored boravka djece, ako vam je objekat nepoznat informišite se kod vaspitača gdje da ostavite djetetove stvari i svakako upoznajte dijete s tim.
  • Sve stvari (roba, ruksak, obuća) treba da budu označene djetetovim imenom i prezimenom.
  • S djetetom pripremite stvari koje nosite u vrtić tako da i dijete lakše prepozna svoje stvari.
  • Tokom sedmice zbog mogućih preraspodjela u radu svakodnevno pratite obavještenja u vezi sa organizacijom boravka djece.
  • Svaki vrtić ima svoj protokol u vezi sa ljetnjom organizacijom rada i prenošenje informacija o djeci i nekim specifičnim potrebama svakog djeteta, ali nije loše prilikom dolaska te potrebe napomenuti vaspitaču i usmeno, posebno ako su to zdravstvene poteškoće (febrilne konvulzije – klizma, EPI, astma, afektivne krize, metaboličke bolesti – ishrana bez glutena, nutritivne alergije i sl.).

I vaspitačima je teško

Ljetnja organizacija rada je nova i stresna situacija i za vaspitače jer su i oni u novom prostoru okruženi nepoznatom djecom za koju su odgovorni i o kojoj se trebaju da brinu. Zbog svega već navedenog rad s djecom u spojenim grupama je drugačiji od onoga na što smo naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu i realno je očekivati da će djeca negodovati i da im je potrebno vrijeme da se naviknu na novu grupu. Isto tako je nerealno očekivati od nepoznatih vaspitača jednaki pristup i informacije o svom djetetu kao od svog matičnog vaspitača s kojim se družite cijelu godinu i bilo je potrebno vrijeme da se upoznate.

Budite pozitivni i imajte povjerenje u vaspitale kao stručne i kompetentne profesionalce i u stručni tim vrtića koji prvenstveno vodi brigu o potrebama sve djece i u skladu s tim organizuju rad.

Izvor: Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply