Ministarstvo: Ne može se plaćeno odsustvo zamijeniti godišnjim

Ministarstvo rada i socijalnog staranja smatra da poslodavci zaposlenima ne mogu plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece uzrasta do 11 godina, zamijeniti godišnjim odmorom.

Ministar Kemal Purišić je najavio da će Ministarstvo i Inspekcija rada narednih dana izaći u javnost sa definitivnim stavom o tom pitanju.

“Ovih dana se kristališe stav Vlade, odnos nadležnih institucija oko tog pitanja. Čini mi se da postoje određena nerazumijevanja i zloupotrebe. Pozicija našeg Ministarstva je da je to nedozvoljeno”, poručio je Purišić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Prema njegovim riječima, institut plaćenog odsustva je nešto što ima prednost u odnosu na godišnji odmor.

“Godišnji odmor može da sljeduje nakon što istekne plaćeno odsustvo. Izuzetna situacija bi bila ako je to godišnji odmor iz prethodne godine, i ako prostoji problem da se on iskoristi u zakonskom roku. Međutim Zakon o radu predviđa i tu opciju da se odgodi i iskoristi kasnije”, objašnjava Purišić.

On je poslodavcima koji pozivaju radnike da se vrate na posao, iako imaju djecu mlađu od 11 godina, poručio da je naredba NKacionalnog koorinacionog tijela nešto što mora da se poštuje.

“Mislim da je ta naredba bila jasna. Dok traje pandemija, dok je ta mjera na snazi, poslodavci ne bi trebalo da traže povratak radnika, ako koriste plaćeno odsustvo radi čuvanja djece mlađe od 11 godina”, izričit je Purišić.

U toku 50 dana pandemije koronavirusa, Zavod za zapošljavanje je registrovao još 4.916 nezaposlenih. Purišić očekuje da će pandemija i kriza definitivno negativno uticati na te trendove.

Prema podacima Poreske uprave, na dan 26. april evidentirano je oko 3.600 otkazanih radnih odnosa.

“Srećom imamo oko 1.700 novoprijavljenih, pa se u tom dijelu umanjuje potencijalna stopa nezaposlenosti”, kaže Purišić.

Ističe i da se oko 520 njih prijavilo na evidenciju nezaposlenih i, kako dodaje, to su ljudi koji su pokazali želju da se ponovo zaposle.

“Ovo ostalo, bojim se da je u dobroj mjeri rezultat najava Vlade da pomogne nezaposlenima i najava programa novog zapošljavanja, koje dolazi u procesu namjere Vlade da legalizuje neke neformalne poslove. Vjerujem da je u dobroj mjeri to rezultiralo ovako značajnom broju prijavljenih na ZZCG”, dodao je Purišić.

On je istakao i da tokom marta, gotovo niko nije otpustio radnike.

“U toku aprila je došlo do otpuštanja, posebno kada su došle mjere da će se davati subvencije za nova zapošljavanja radnika sa evidencije ZZZCG”, kazao je Purišić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply