Babice slave svoj dan i posvećuju ga partnerstvu sa porodiljama

Foto: Ilustracija

U svijetu se danas  obilježava 5. maj – Međunarodni dan babica, a ova godina je, prema riječima glavne sestre Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra, Marijane Bogavac posvećena partnerstvu sa ženama odnosno zajedničkoj borbi za ženska prava u porođaju.

„Babica nije samo osoba koja se bavi isključivo porođajima i u porođaju, to je ono što je vrhunac naše profesije i ono što najviše volimo da radimo i u čemu najviše uživamo u momentu čarobnosti i magičnosti donošenja novog života na svijet“, kazala je ona Vijestima. ONa objašnjava da babica u suštini radi i u zajednici, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u drugim bolnicama, na odjeljenjima…

Ona kaže da babice maksimalno usko sarađuju sa ženama.

Bogavac značajnim smatra prava žena u porođaju zbog čega trudnice treba da budu upoznate sa svim intervencijama i procedurama koje ih očekuju u porodilištu i saglase se.

„Ono što treba da znaju je da su bezbjedne, da su sigurne da se nalaze na pravom mjestu, a da će im sve to što treba da se uradi neko objasniti“, kazala je Bogavac.

Ona pojašnjava da babica danas u svijetu je visokoobrazovani profesionalac koji ima svoje odgovornosti i samostalno radi svoj posao.

Babica, kako dodaje, samostalno vodi prirodnu, zdravu i fiziološku trudnoću i vodi porođaj ali to nije slučaj u našoj zemlji jer nedostaje obrazovanih babica.

„Mi nemamo danas u zemlji veliki broj obrazovanih babica da bismo mogli da pratimo ono što nam diktira i Evropska unija i svijet“, kaže Bogavac.

Prema njenim riječima, babice u Crnoj Gori imaju sve uslove.

„Mislim da samo treba da budemo jače, da se naš glas jače čuje, ne samo 5. maja nego svih dana“, poručila je ona.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply