Maturski i stručni ispiti će se polagati, uz poštovanje svih epidemioloških mjera

Maturski i stručni ispiti, te eksterna polumaturska testiranja se planiraju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i onda kada se za to steknu uslovi, a sve u konsultaciji i dogovoru sa Institutom za javno zdravlje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Posebno će se uvažavati činjenica da djeca jedan period nijesu bila u školskim klupama. Upisi u srednje škole i fakultete će biti organizovani po završetku pomenutih ispita“, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Dodaje da će, o tome za kad je tačno predviđeno održavanje ispita, učenici i cjelokupna javnost ubrzo i blagovremeno biti obaviještena

„Na osnovu našeg jasnog stava da se ova školska godina treba i može završiti bez vraćanja učenika u školske klupe, evidentno je da nam je zdravlje djece apsolutni prioritet. Ipak, to ne znači da situaciju treba koristiti za derogiranje sistema, nerad i blokiranje aktivnosti koje se bez rizika po zdravlje mogu održavati. Naš cilj, kao resornog ministarstva, uvijek je znanje, naravno, uz uvažavanje novonastalih okolnosti i dok god se ne ugrožava dobrobit i zdravlje đaka“, kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, ministarastvo će brzo izaći sa detaljima u vezi sa tim na koji način će biti organizovana testiranja, uključujući to da li će sadržati manje pitanja ili možda lakša pitanja iz četvrtog tromjesečja, ili pak nešto treće.

“U svakom slučaju, činjenica je da đaci jesu bili u klupama gotovo tri klasifikaciona perioda odnosno tromjesečja, da su stekla najveći dio znanja koja su bila predviđena za ovu školsku godinu, te da je u njihovom interesu da imaju položen polumaturski, maturski i stručni ispit. Kako zbog utvrđivanja gradiva i obrazovanja koje će ponijeti iz škole, tako i zbog daljeg školovanja i upisa na fakultete u regionu i šire“, rekao je Šehović.

On je dodao da je izvjesno da ovi ispiti neće biti organizovani elektronskim putem.

„Čak i za četvrto tromjesečje dali smo sve od sebe da djeca isprate gradivo kroz #UciDoma inicijativu. Ti napori nesumnjivo jesu imali efekta, jer je snimljeno 1.500 #UciDoma predavanja, #UciDoma sajt imao oko 300.000 posjeta od oko 82.000 korisnika, #UciDoma aplikaciju je preuzelo preko 8.000 korisnika, #UciDoma Yotube kanal je imao nevjerovatnih 1.600.000 pregleda, #UciDoma kanali su u vrhu gledanosti, 87 osto nastavnika koristi #UciDoma sadržaje u svakodnevnom radu, a da ne govorimo o tome koliko nastavnici rade sa učenicima i mimo #UciDoma platforme. Svakako da ništa ne može zamijeniti školu, ali vjerujem da smo se, u postojećim okolnostima, organizovali na najbolji mogući način“, zaključio je ministar Damir Šehović.

Leave a Reply