Još jedna grupa završila program roditeljstva, posljednji mjesec radili online

Prva od dvije grupe roditelja, u okviru šestog ciklusa programa roditeljstva u organizaciji Udruženja Roditelji, uspješno je završila tromjesečni program ove sedmice u Podgorici. Oni su sa dvanaestonedjeljnim programom počeli 29. januara u OŠ „Savo Pejanović“ u Podgorici, a nakon uvedenih zaštitnih mjera zbog pandemije koronavirusa, uz veliki entuzijazam učesnika i organizatora, nastavili su putem online platforme.

Program su vodile psihološkinja Milica Pušonjić i socijalna radnica i porodična savjetnica Snežana Milačić.

Ovaj program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje je osmišljen tako da tokom tri mjeseca roditelji usvajaju brojne vještine i znanja povezana sa roditeljstvom, kako bi riješili konkretan problem u odnosu sa djetetom zbog kog su došli, poboljšali kvalitet svog odnosa sa djecom, uspostavili pravila i granice na adekvatan način i slično.

Program je bio usmjeren na usvajanje pozitivnih principa roditeljstva, kroz usvajanje konkretnih vještina koje se tiču provođenja kvalitetnog vremena sa djecom, preusmjeravanja negativnog ponašanja na druga poželjna ponašanja, davanje konkretnih i realnih instrukcija, uvođenje kućnih pravila, posljedica za nepoštovanje kućnih pravila i sl.

Za program roditeljstva polaznica Ana Vujović kaže da je pun pogodak.

„Na samom početku ovog puta sam bila očajna i obeshrabrena. Tražila sam načine da izgradim odnos sa svojim sinom, da nađemo zajednički jezik. Iz časa u čas, postajalo je bolje, naučila sam tehnike kojima mogu da ovladam bilo kojom situacijom i riješim svaki izazov“, kazala je ona.

Vujović sada stvari gleda iz sasvim druge perspektive.

„Grupa je bila sjajna. Mame pune podrške i razumijevanja, spremne da mijenjaju sebe zarad naših malih vitezova i princeza. Ponosna sam na sve, ali i na sebe. Izvukla sam najbolje iz svega. Voditeljke programa su uradile sjajan posao, i hvala im puno za to“, kaže ona.

Ani Tmušić je roditeljstvo do sada bilo najveći životni izazov, a program joj je pomogao da sagleda vaspitanje djeteta iz nekog drugog ugla, kao i da budem manje stroga prema sebi ako ne uspije da ostvari očekivani rezultat.

“Ovaj program osnažuje roditelja kao stub porodice, kako bi on mogao biti adekvatna podrška za dijete. Velike pohvale idu voditeljkama programa, koje su zaista dale sve od sebe da svim polaznicima pomognu da pronađu odgovore i rješenja“, navodi ona.

Prema riječima Milene Brković Vračar, put roditelja je težak, jer ima „koliko uspona toliko i padova“.

„Kada se mnogo dajemo, mnogo trudimo, idemo preko sopstvenih granica, kada se trudimo da grešku ne napravimo, sto poslova u isto vrijeme radimo, a onda je logično i da pod pritiskom pucamo. Program me osnažio i osvijestio, da sve što radim, radim zbog curice, da sam bolja mama. Program me uputio da prvo mijenjam sebe i da disciplinu sprovodim sa ljubavlju“, kazala je ona.

Udruženje Roditelji je program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje počelo da realizuje prije 2 godine. Program je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

Ovaj ciklus Programa, Udruženje sprovodi u okviru projekta „Programi podrške roditeljstvu u zajednici“, a uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply