U izolaciji eskaliralo porodično nasilje

Nacionalna SOS linija za žrtve porodičnog nasilja u martu bilježi porast poziva za 20 odsto, što, prema riječima koordinatorke za Nikšić Nataše Međedović. nije iznenađenje u vremenu kućne izolacije zbog koronavirusa. Ona očekuje eskalaciju i povećan broj poziva u narednom periodu.

U posljednjoj sedmici SOS linija, čiji je broj 080 111 111, imala je 69 poziva.

“Ova situcija utiče negativno na osobe sa iskustvom nasilja i pogoršava njihovu situaciju. Nastala situacija pomaže u prevenciji pandemije, ali je za mnoge žene i djecu to zastrašujuće”, kazala je Međedović, gostujuću u Jutarnjem programu TVCG.

Žrtve nasilja mogu računati na besplatnu psihološku i pravu pomoć, a Međedović navodi da se u ovom trenutku pred institucijama rješavaju samo hitni slučajevi nasilja u porodici.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su saopštili da u kriznim uslovima izazvanim pandemijom koranavirusom, postoji opasnost za eskalacijom nasilja prema ženama i djecom, jer je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja.

Kako su naveli iz tog resora kućna izolacija članova porodice, strah od zaraze, psihoza, problem u snabdijevanju i finansijama, odsutstvo sa posla su samo neki od faktora koji utiču na porast slučajeva nasilja u porodici.

“U prilog tome govore podaci o broju prijavljenih slučajeva koje saopštavaju nevladine organizacije SOS Nikšić i Crnogorski ženski lobi pružaoci nacionalne sos linija za žene i djecu žrtve nasilja i žrtve seksualnog nasilja”, kaže se u saopštenju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply