Za korisnike MOP-a 50 eura pomoći, za građane odlaganje otplate kredita

Korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice dobiće od države po 50 eura jednokratne novčane pomoći, kao podršku u cilju sanacije posljedica nastalih zbog pojave koronavirusa, a Vlada je danas usvojila i mjeru odlaganja plaćanja kredita na 90 dana za građane. Nijesu razmatrane mjere odlaganja plaćanja računa za struju, vodu, telefon.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić najavio je na konferenciji za novinare da će jednokratna pomoć za 8.583 korisnika materijalnog obezbjeđenja biti isplaćivana preko centara za socijalni rad koji naknade inače isplaćuju putem pošte. Ta vrsta pomoći je opredijeljena i za penzionere koji primaju najniže penzije.

Premijer Marković je poručio da je novim mjerama predviđeno odlaganje plaćanja kredita za privredu i građane na 90 dana, odloženo plaćanje poreza, kaoo i kreiranje nove linije IRF za pomoć privredi do maksimalnog iznosa do tri miliona eura po korisniku. Ti krediti će moći da se koriste za održavaje likvidnosti onih firmi koje su zatvorene i koje sada nemaju moćnost isplate zarada zaposlenima zbog toga.

“Sva davanja iz budžeta biće redovna”, kazao je Marković.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da to što sada nijesu razmatrane mjere odlaganja plaćanja računa za struju, vodu, telefon, ne znači se o njima neće razgovarati u narednom periodu. Prema njenim riječima, preduzeća koja pružaju te vrste usluga posluju po tržišnim principima i njihovi servisi su od vitalnog značaja.

Guverner Centralne banke poručio je da je novac građana u bankama siguran i da nema mjesta panici.

Prema njegovim riječima, komercijalne banke imaju najveći nivo likvidnosti.

“Nemojte da brinete za vaše depozite, banke su stabilne. Banke su zdrave, stabilne i visoko likvidne”, napomenuo je Žugić.

1. Odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

2. Odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu.

3. Kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri milona.

4. Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći za oko 20 000 (18.479) penzionera sa minimalnom penzijom i korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je obezbijeđeno milion eura.

5. Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, na zahtjev zakupaca, takođe na period od 90 dana, počevši od 1. aprila. “Država ovdje mora biti primjer i dati podsticaj drugima”, poručio je Marković.

6. Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad.

7. Zaustavljanje svakodnevne budžetske potrošnje i zabrana pokretanja svih javnih nabavki osim onih koje su neophodne za funckionisanje zdravstvenog sistema.

8. Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa.

9. Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači naših medija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply