Dvoje djece testirano, nemaju koronavirus

U Crnoj Gori je do sada testirano dvoje djece na novi koronavirus, i rezultati su bili negativni, saopštio je direktor Instituta za bolesti djece, Saša Radović i pojasnio da je vjeravatnoća od obolijevanja za mlađe od devet godina mala, ako se uzmu u obzir potpuno zdrava djeca.

U tom Institutu je cijeli blok predviđen za izolaciju i smještaj djece, eventualno zaražene koronavirusom. Djeca iznad pet godina za koju se sumnja da su zaražena, cijelu obradu prolaze u okviru Infektivne klinike Kliničkog centra, a u slučaju zbrinjavanja idu u Institut za bolesti djece. Djeca do pet godina nakon epidemiološke ankete i mišljenja izabranog pedijatra, idu diretno u Institut.

Institut za bolesti djece ima nove raspiratore, ukupno šest, u Centru za neonatologiju te ustanove ih ima još sedam, a raspolažu i sa dva transportna. Te respiratore mogu da koriste i odrasli pacijenti.

U Institutu za bolesti djece je napravljena unutrašnja reorganizacija i razdvojen je poliklički dio, koji je jako frekfentan.

“Moramo uzeti u obzir da su sa djecom u pratnji roditelji, često oba, pa pokušavamo da ne dozvolimo da dječija bolnica dođe u dodir sa mogućim prenosiocem virusa. Na samom ulazu je trijažna sestra koja pravi selekciju pacijenata i imamo dva pulta koji su potpuno izolovana za pregled pacijenta. Dakle, oni su izolovani na dio koji ide redovnim putem i one pacijente koji ne zahtijevaju tretman moguće infekcije od koronavirusa”, kazao je Radović gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti, Boje jutra.

Prema njegovim riječima, posebno moramo biti obazrivi jer imamo značajnu poplaciju djece koja imaju hronične bolesti. Podsjetio je na pojedinačne slučajeve zablježene prethodnih dana – U Italiji je zaražena beba stara pet mjeseci, u hravatskoj dječak i djevojčica od 2 i 4 godine, u Britaniji jedno novorođenče.

“Tačno je da su sa blagim simptomima, ali moramo imati u vidu da nauka nije imala priliku da analizira detaljano zašto je to tako i ne umanjuje se opreznost kada su u pitanju mjere prevencije za djecu”, kaže Radović.

Prema njegovim riječima, pregledi u dječijoj bolnici nijesu prekinuti, već je ostavljena mogućnost za procjenu potrebe dolaska uz telefonsku komunikciju o tome koliko je stanje hitno. Procenat pregleda je manji  ali su ljekari na raspolagnju i u ambulantama su.

“Moramo da vodimo računa da se zdravstveni radnici ne zaraze”, poručio je on i dodao da nijedna operacija koja je hitna i umjereno hitna  nije odložena.

Roditeljima je preporučio da djecu izvode napolje ali da nemaju kontakata sa drugima, ali ni da dodiruju metalne predmete, dijelle igračake. Ako djeca imaju simptome sezonskog gripa, ne treba da izlaze iz kuće.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply