Obavijestite poslodavca da ostajete sa djecom i dostavite potrebne potvrde

Zaposleni roditelji/staratelji djece do 11. godina starosti, koji žele da ostvare pravo na plaćeno odusustvo  i boravak kod kuće za vrijeme posebnih mjera zbog koronavirusa, o tome treba da obavijeste poslodavce i dostave dokaz da drugi roditelj neće to koristiti.

Ova mogućnost se odnosi na zaposlene roditelje i u privatnom i u javnom sektoru.

Svi koji žele da koriste pravo na plaćeno odsustvo u obavezi su o tome da obavijeste svoje pretpostavljene – rukovodioce organizacionih jedinica, kao i da u roku od narednih 5 radnih dana obezbijede dokaze o ispunjenosti uslova za korišćenje prava na plaćeno odsustvo, i to potvrdu da drugi roditelj/staratelj/hranitelj/usvojitelj neće po ovom osnovu ostvarivati pravo na plaćeno odsustvo kod svog poslodavca i izvod iz matične knjige rođenih kao dokaz o starosti djeteta (može kopija).

Potredsjednik Vlade Milutin Simović objasnio je večeras da su poslodavci dužni da primjenjuju odredbu da jedan roditelji djece stare do 11. godina mogu biti sa njima kod kuće, odnosno da koriste plaćeno odsustvo sa posla.

Procedure o ostvarivanju ovog prava će, kako je najavio biti definisne u saradnji sa poslodavcima, kao i način prijavljivanja onih koji to ne poštuju.

“Niko nema pravo da tu odredbu ne primjenjuje, bilo da je u javnom ili prvatnom sektoru. Očekujemo da to neće biti predmet zloupotreba od roditelja i da će to pravi koristiti samo jedan, a ne oba roditelja”, poručio je Simović.

Ova mogućnost se ne odnosi na roditelje koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama, ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, upravama policije, carina, za inspekcijske poslove, za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, za izvršenje
krivičnih sankcija, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, službama zaštite i spašavanja kao i u drugim organima i
službama za koje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijeni da je njihova djelatnost neophodna za vrijeme trajanja navedenih mjera.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply