IJZ poručuje građanima da prate saopštenja i ne podliježu pritiscima i izmišljenim informacijama

Foto: RTCG

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštili su da će, onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori, javnost odmah biti informisana. Poručuju građanima da prate saopštenja Instituta i zdravstvenih vlasti i ne podliježu pritiscima i izmišljenim informacijama.

Navode da je novi koronavirus jedna od najozbiljnijih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se svijet ikada susreo.

“Što prije shvatimo da je borba sa virusom udruženi napor i građana i zdravstvenog sistema te da zahtjeva lično angažovanje svakog od nas biće nam lakše i jedino tako ćemo izaći kao pobjednici. Ni jedan zdravstveni sistem na svijetu ovu borbu ne može da iznese samostalno ma koliko bio spreman a ključ uspjeha ste vi – građani Crne Gore i vaša lična odgovornost da zaštitite sebe i druge”, kažu iz IJZ.

Dodaju da, prema informacijama koje dolaze do Instituta za javno zdravlje, izgleda da mnogi građani borbu protiv koronavirusa nijesu shvatili dovoljno ozbiljno. Mnogi se, kažu oni, vode „provjerenim izvorima“, „eksluzivom“ i raznoraznim iskrivljenim informacijama koje uporno šire i objavljuju na društvenim mrežama unoseći nemir i paniku.

Građanima poručuju da je jedan od glavnih elementa u kom mogu da pomognu informisanost i da prate saopštenja Instituta i zdravstvenih vlasti, ne podliježu pritiscima i izmišljenim informacijama i da dozvole zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao.

“Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti informisana. To je naša dužnost i naša obaveza prema svakom stanovniku ove države – kako prema vama i vašim porodicama tako i prema našim”, poručuju iz IJZ.

Dodaju da su laboratorije i sve stručne službe Instituta tu samo sa jednim ciljem – očuvanjem i unaprjeđenjem zdravlja stanovništva Crne Gore.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply