Roditelji traže semafore kod Zabjelske Vektre

Savjet roditelja OŠ Oktoih iz Podgorice tražio je više puta od Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada da u Ulici 27. marta ispred Zabjelske Vektre postave semafore, jer je raskrsnica koja se nalazi u blizini škole potpuno nebezbjedna posebno za djecu. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković objasnio je u odgovorima građanima koji su ga pitali putem Fbooka, da smatra da bi kružni tok bio bolje rješenje.

Kako piše Dan, u Sekretarijatu smatraju da umjesto semafora treba postaviti znakove, za šta roditelji tvrde da nije dobro rješenje. Saopštili su im i da će biti uklonjena nepropisno parkirana vozila.

Predsjednica Savjeta roditelja Tanja Zečević Miranović objašnjava da je prelaz preko ove ulice potpuno nebezbjedan, a da ga koristi veliki broj đaka.

“Ova ulica je i te kako prometna. Zbog niza parkiranih automobila na dijelu kolovoza ispred Zabjelske Vektre veoma je nepregledna. Intenzitet saobraćaja je na raskrsnici visok, iz sva četiri pravca”, kaže ona.

Mimoilaženje u ovom dijelu predstavlja problem svim učesnicima u saobraćaju i vozačima i pješacima, a naročito djeci.

Savjet roditelja škole traži od Glavnog grada da se bave prevencijom, a ne posljedicama. Podsjećaju da se u ovoj ulici malo vodi računa o pravilima, jer je široka i vozači ubrzavaju, pošto nema semafora.

“Dijete od deset godina mora da izađe na trećinu kolovoza da bi krenulo u proces prelaženja ulice, jer od automobila ne može imati pregled saobraćajnice. Ono što je kritično je da to dijete ne mogu primijetiti vozači koji se približavaju pješačkom prelazu”, navodi Zečević Miranović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kaže da je Sekretarijat izdao nalog Putevima za postavljanje vertikalne signalizacije.

“Biće postavljeno tri komada znakova kojim je obilježen pješački prelaz i dva komada za zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, a obrisaćemo i parking mjesta duž ulice ispred Zabjelske Vektre. Moje laičko mišljenje je da bi trebalo razmisliti da se na tom mjestu uradi kružni tok, jer prema Ulici Radosava Burića imamo i semafore, pa bi bilo pogrešno i tu ih postaviti. Kružni tok bi mogao da s jedne strane uspori vozače, jer je naselje gusto naseljeno, a s druge strane bi na taj način dobili elegantno rješenje koje bi služilo ljudima”, kaže Vuković koji nije precizirao kada bi sve navedeno trebalo da počne da se primjenjuje.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply