DAISY udžbenici među najboljim inovativnim praksama inkluzivnog obrazovanja u svijetu

Radovanovo odjeljenje koristi Daisy knjige (Foto: UNICEF Montenegro)

Inicijativa uvođenja DAISY udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori prepoznata je kao jedna od 75 najboljih inovativnih praksi na globalnom nivou u oblasti inkluzivnog obrazovanja ove godine na konferenciji Zero Project 2020, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i UNICEF-a.

Kako navode, Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja DAISY udžbenike sistematski koristi u inkluzivnom obrazovanju. Radi se o udžbenicima u audio-vizuelnom DAISY formatu koji su namijenjeni svoj djeci, ali su od posebne koristi za učenike koji imaju teškoće u čitanju štampanog teksta.

Prije šest godina, inicijativu uvođenja ovih udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori pokrenuli su UNICEF i Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade Podgorica, Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti.

Kako su pojasnili, Zero Project je međunarodni samit o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama koji okuplja više stotina stručnjaka iz ove oblasti širom svijeta, a koji svake godine identifikuje i u svijetu promoviše najinovativnije politike i prakse za poboljšavanje života osoba sa smetnjama u razvoju.

“Odgovornost je svakog društva da djeci sa smetnjama u razvoju, kao i svoj drugoj, obezbijedi kvalitetno obrazovanje. To je i cilj ove inicijative, jer se uvođenjem DAISY udžbenika djeci i nastavnicima omogućava da koriste kvalitetna nastavna sredstva. Da bi ova inicijativa zaživjela i bila primijenjena na kvalitetan način u svim školama potrebno je uložiti dodatan sistemski napor i ulaganja svih partnera“,  ističe koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-a u Crnoj Gori, Maja Kovačević.

Djeci u osnovnim školama danas su u DAISY formatu na raspolaganju čitanke od IV do IX razreda, kao i udžbenici istorije.

Aferdita koristi Daisy knjige na času (Foto: UNICEF Montenegro)

 

U saopštenju Ministarstva prosvjete i UNICEF-a se navodi da su u 70 osnovnih škola u Crnoj Gori timovi nastavnika obučeni za korišćenje ovih udžbenika.

“366 nastavnika u osnovnim školama obučeno je za upotrebu Daisy udžbenilka. U ovom formatu dostupno je više udžbenika. Ono što je najvažnije jeste da je inicijativa izrasla iz snažnog partnerstva Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, te drugih resornih institucija. Ova vrsta udžbenika nesumnjivo jača samopouzdanje kod djece, ali i čini nastavu drugačijom i interaktivnom“, kazala je načelnica u Ministarstvu prosvjete, Tamara Milić.

Sanja Krivokapić, majka dječaka sa smetnjama vida, ističe da, zahvaljujući DAISY udžbeniku, on samostalnije uči.

„Ranije sam mu sve čitala. Po deset, dvadeset puta ponovim jednu lekciju da bi on zapamtio, a sada pustim, pa ja imam slobodnog vremena dok on to sluša”, objašnjava Sanja.

Aferdita Berišaj zbog oštećenja vida, svijet književnosti lakše upoznaje slušajući, umjesto čitajući knjige.

“Nekako i brže i bolje učim. Kada čitam sama, imam glavobolje i krenu mi suze, peku me oči. Praktičnije je slušati, stvarati slike i onda mogu to analizirati bez ikakvih problema, čak i prepričavati”, objašnjava Aferdita.

Iz UNICEF-a navode da će nastaviti da podržavaju inovativne prakse radi poboljšanja kvaliteta obrazovanja za svako dijete u Crnoj Gori.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply