Sindikat ljekara traži strožu kontrolu prodaje pirotehnike, 15 osoba sa povredama

Foto: Sindikat medicine

Sindikat doktora medicine pozvao je Vladu da razmotri uvođenje pojačanih mjera kontrole uvoza i prodaje pirotehničkih sredstava u maloprodajnim objektima zbog povreda koje izaziva njihova upotreba, a koje je u toku praznika zadobilo 15 osoba među kojima petoro djece.

“Tokom novogodišnjih praznika čak 15 pacijenata zadobilo je povrede izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, dok je kod petoro djece došlo do trajnog invaliditeta. Djelovi šake ili čak cijele šake su u tim povredama amputirane”, objavljeno je na Facebook stranici Sindikata doktora medicine Crne Gore.

Na Institutu za bolesti djece Kliničkog centra trenutno se načazi troipogodišnje dijete sa povredama od pirotehničkih sredstava, a na Klinici za ortopediju četiri takva pacijenta.

Direktor Urgentnog centra u KCCG Nermin Adbić u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore je kazao da želi najljubaznije da zamoli, posebno roditelje, da vode računa kada su u pitanju pirotehnička sredstva. Uputio je, kako je dodao, roditeljima ljudsku molbu i apel da izbjegavaju davati pirotehniku djeci, sa ili bez nadzora.

“Djelovi šake ili čak cijele šake u tim povredama su amputirane. Dovoljan je to podatak koja je snaga i jačina tih sredstava i koji je invaliditet prouzrokovala”, upozorio je Abdić. “To su povrede koje ostavljaju trajni invaliditet, i psihološki pečat ne samo za maloljetnu djecu, nego i roditelje čitav život.”

On je rekao da su ljekari, sanirajući te povrede i spašavajući živote, u salama provodili i do osam sati za po jednu takvu povredu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply