Dječaku povrijeđena šaka pirotehnikom

Foto: Ilustracija

U toku novogodišnjih praznika ljekari su zabilježili najviše povreda uzrokovanih upotrebom pirotehničkih sredstava, a u Podgorici je u Hitnu pomoć doveden dječak od tri godine sa velikim povredama šake.

Doktor Edvin Hodžić iz Zavoda za hitnu pomoć apelovao je na sve građane, posebno na roditelje, da ne dozvoljavaju djeci upotrebu pirotehnike.

Dom zdravlja Podgorica upozorio je da se posljednjih godina bilježi rast broja djece, ali i odraslih koji su se povrjeđivali od različitih pirotečnih sredstava, a posebno ih brine činjenica da je bilo puno onih sa trajnim invaliditetom, zbog čega su pozvali da se izbjegava njihova upotreba.

“Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica… Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive”, objašnjavaju iz te javne zdravstvene ustanove pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Povrede od pirotehničkih sredstava su kako navode, su različite pa mogu biti od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Ortopedske povrede  mogu nositi ozbiljne posledice – od ograničenosti pokreta šake, do trajnog invaliditeta izazvnog amputacijom.  Moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju, upozoravaju iz Doma zdravlja.

Posebno su prozvali roditelje podsjećajući ih da snose odgovornost za bezbjednost i sigurnost djece.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply