Slučaj nasilja u barskoj školi poziva na hitnu reakciju

Foto: Ilustracija

Posljednji slučaj nasilja, za koji se osnovano sumnja da je vršnjačko, a koji se dogodio u srijedu, 20. novembra, poziva na hitnu reakciju i udruživanje svih nadležnih za ovu problematiku, kazali su iz Mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Navode da su posebno zabrinuti ovim slučajem koji se dogodio u Srednjoj stručnoj školi u Baru.

Učenik ranjen u dvorištu srednje škole u Baru

„Iako se zvanične informacije o tome šta se dogodilo još čekaju, iz više izvora nam je potvrđeno da sve ukazuje na vršnjačko nasilje i na neophodnost djelovanja, kako bi se ubuduće izbjegli ovakvi događaji koji sa sobom nose teške i kompleksne posljedice po psihofizičku dobrobit djece“, kazali su iz Mreže.

Oni u svom saopštenju podsjećaju na to da se početkom godine dogodila slična situacija, sa ozbiljnim zdravstvenim posljedicama po učenika ove srednje škole i korisnika Doma učenika „Dušan Marović“, i navode da je incident koji se nedavno desio još jednom ukazao na ozbiljnost problema sa kojima se djeca i mladi suočavaju.

„Iako se u prethodnom periodu radilo na poboljšanju uslova za stvaranje sigurne, podržavajuće i bezbjedne učeničke zajednice, potrebno je uložiti dodatne napore i kreirati nove mjere koje će imati za cilj prevenciju, kao i raditi na ponovnom uspostavljanju psiholoških službi u svim školama nezavisno od broja učenika“, smatraju u Mreži.

Dodaju da je, iako je iz škole navedeno da neće ostati bez reakcije, potrebno utvrditi i evaluirati postupanje škole u prevenciji vršnjačkog nasilja i postupanja nakon što je došlo do nasilja.

Navode da je prema važećem Uputstvu Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja, škola u obavezi da osnuje tim koji će pratiti proces prevencije nasilja.

„S obzirom da se u ovoj školi već početkom godine dešavalo nasilničko ponačanje od strane učenika, postavlja se pitanje da li je škola ostvarila saradnju sa Centrom za socijalni rad radi preduzimanja zaštitnih mjera koje za cilj imaju prevenciju vršnjačkog nasilja. Takođe postavljamo pitanje da li je realizovan individuani savjetodavni rad sa svim počiniocima i žrtvama nasilja i njihovim roditeljima u cilju podsticanja optimalnog ponašanja u školskom okruženju“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, pitanje koliko je ovo česta praksa i da li se uopšte sprovodi, veoma je važno za prevenciju slučajeva nasilja i postupanja nakon što dođe do nasilja.

„Interes javnosti je da se utvrdi prethodno postupanje obrazovnog i sistema socijalne zaštite, ali i preduzeti koraci u ovom slučaju vršnjačkog nasilja. Samo brzom reakcijom i uključivanjem učenika, nastavnika i roditelja, kao i svih nadležnih službi: obrazovnih, socijalnih, zdravstveni i pravosudnih, poslaće se jasna poruka da se ovakve i slične situacije više neće tolerisati ali da će se, što je još važnije, ubuduće organizovano raditi na prevenciji i suzbijanju svih vidova nasilja, a posebno vršnjačkog“, zaključuje se u saopštenju Mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Napadnuti srednjoškolac stabilno

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply