Besplatna Đačka uzina za prvu grupu djece iz socijalno ugroženih porodica

Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice i udruženje Roditelji pokrenuli su inicijativu obezbjeđivanja užine za djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Inicijativu su odmah podržale privatne kompanije Nemesis i Komercijalna banka AD Podgorica koje su odlučile da plate troškove užine za pedesetoro  djece,  od 1. novembra  do kraja nastavne godine. U prvoj grupi su djeca  iz porodica korisnika matrijalnog obezbjeđenja porodice koje su na evidenciji Centra za socijani rad, a koriste servise udruženja Roditelji.

Škola i Udruženje pozivaju kompanije i organizacije koje žele da se pridruže inicijativi da im se jave, kako bi zajedno omogućili da što veći broj djece korisnika MOP-a ima ovu vrstu obroka. Vjeruju i da se osnovne škole na teritoriji glavnog grada mogu uključiti i pomoći da jedan dio njihovih đaka dobije besplatnu užinu.

„Da bi ostvarili dobre rezultate u školi, pored uspostavljanja dobre rutine spavanja i radnih navika, neophodna je i dobra ishrana. Istraživanja su pokazala da djeca koju doručkuju imaju bolje rezultate i uspješnija su u školi, imaju više energije i bolju koncentraciju. Za optimalan rast i razvoj neophodno je da hranom unose sve nutritivno vrijedne sastojke.  Dobra ishrana povezana je, osim sa većom energijom i dobrom koncentracijom, i  sa dobrim zdravljem u cjelini, dobrim raspoloženjem, i što je najvažnije, sa boljim imunitetom, što je osnov za očuvanje zdravlja djece i krajnji cilj svih nas okupljenih oko ovog projekta.“ kazao je direktor Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice, Darko Vukčević.

Škola „Sergije Stanić“ i udruženje Roditelji su prije dvije godine počeli saradnju u ovoj oblasti, kada je  Glavni grad i njegov parlament donirao dio novca – 30 hiljada eura za te namjene, ali to ipak nije bilo dovoljno da se finansira užina za svu djecu korisnike MOP-a. Razgovori sa predstavnicima lokalne uprave su nastavljeni i ove godine, sa ubjeđenjem da će se saradnja biti unaprijeđena. Odlučeno je da se  kontaktiraju  i društveno odgovorne kompanije koje bi podržale ovaj nadasve human projekat.

„Nadamo se da je ovo samo prvi korak i da ćemo uskoro imati mnogo veći broj djece i kompanija koje će željeti da dio inicijative, ali i da će se na lokalnom i nacionalnom nivou obezbijediti besplatna užina onima kojima je najpotrebnija“, kazala je Lepa Žunjić iz udruženja Roditelji.

Kompanija Nemesis ima višegodišnju uspješnu saradnju sa školom „Sergije Stanić“.

„Bilo nam je zadovoljstvo da i na ovaj način podržimo ovaj projekat, stoga smo se, kao društveno-odgovorna kompanija rado odazvali akciji.” kazao je direktor kompanije Igor Vujošević.

Iz Komercijalne banke AD Podgorica navode da svoju viziju i način poslovanja zasnivaju na pravim vrijednostima, a društvena odgovornost i težnja da se pomognu i podrže projekti koji doprinose široj društvenoj zajednici je neizostavni dio njihovih aktivnosti.

„Briga o društvu i ugroženim pojedincima i kontinuirana podrška ustanovama kojima je pomoć zaista neophodna, godinama svrstava našu banku u grupu društveno odgovornih kompanija, na šta smo izuzetno ponosni. Zadovoljstvo nam je što smo u prilici da kroz ovu donaciju podržimo inicijativu Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice i udruženja Roditelji, i da obezbijedimo jedan broj užina za djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica“, saopštili su iz te banke.

Sve zainteresovane kompanije koje žele da uključe u ovu inicijativu mogu kontaktirati Školu za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice i udruženje Roditelji na kontakte koji su dostupni na sajtovima https://www.sergije-stanic.me/ i https://www.roditelji.me/.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply